Sandra Nystad Johansen (21) bryr seg lite om hva folk måtte mene om henne. Foto: Sara Sofie Tallaksen.

Heksenes renessanse

For tre år siden opplevde Sandra Nystad Johnsen noe som skulle endre hele hennes oppfatning av livet. I dag kaller hun seg for heks.

Lyden av strykeinstrumenter strømmer ut av høyttaleren. Det bygges opp til en dramatisk melodi mens animerte vinger beveger seg i takt til musikken. En krone av krystaller plasseres på hodet, og øynene lukkes. Vi dras inn i mørk og mytisk verden. En verden med sorte katter, dødninghoder, flakkende stearinlys og visne roser.

«Witches reclaim your power» står det skrevet på skjermen, etterfulgt av to gule emojier: en måne og tre små stjerner. 

Alt dette finner sted i en omtrent tredve sekunders lang videosnutt på videodelingsappen Tiktok. En app hvor alt fra gladkristne nordmenn til avdanka aksjemeglere og sminkeguruer med samme aksent som Kim Kardashian, deler av sine liv i håp om å bli gjengjeldt med avspillinger, likes og reklameinntekter.

Langsomt morgengry

Blant de mange håpefulle som benytter seg av denne appen finner vi heksene Sandra Nystad Johansen og Nelly Alapnes under brukernavnet CovenLunatic. Og navnet er langt fra tilfeldig. Ordet coven refererer nemlig til en samling av hekser som møtes jevnlig for å praktisere heksekunst.


Sandra beskriver heksene som litt “ekstra”. De liker nemlig å ta i bruk flere effekter i sine ritualer. Foto: Sara Sofie Tallaksen

– En heks er bare en person som tar i bruk menneskets fulle potensiale, og bruker dette til å manifestere seg det livet de er ment til å leve. Det gjør de ved å uføre trolldommer, eller spells som vi kaller det.

Det forklarer den 21 år gamle heksen Sandra. Hun sitter stødig plassert på sin trone: en stol trukket i mørk velur og dekorert med utskjæringer i tre som snirkler seg oppover stolryggen bak henne. Nesen er pyntet med blanke smykker og ordene glir melodisk forbi leppene.

Det er bare et år siden Sandra startet å selge hekseprodukter som oljer, urteblandinger og krystaller på nett. I dag driver Sandra og venninnen Nelly en fysisk heksebutikk i en sidegate på Grünerløkka.

Denne morgen er det folketomt i det vesle lokalet. Om det skyldes at oslofolket gjennomgikk en fuktig fredagskveld, eller om onde krefter har forhekset inngangspartiet, er ikke godt å si. Men på åpningsdagen strakk køen, hovedsakelig bestående av kvinner under generasjonskategoriene millennium og gen-Z, seg metervis nedover kvartalet.

– Det hadde jeg aldri trodd skulle skje, utbryter Sandra. 

At det var et marked for en heksebutikk var hun aldri i tvil om, men heksene var flere enn hun hadde forespeilet. Den ene videoen de har lastet opp på Tiktok har nå over hundre tusen avspillinger.

– Heksene har vært her siden dag én holdt jeg på å si, men i det siste har det kommet veldig mange nye baby-witches som vi kaller det. Det har nok mye med Tiktok å gjøre, for Tiktok er bra på å lage ting til trend og kipp som går viralt kan være med på å endre måten spesielt den yngre generasjonen ser på verden. 

Basic bitch

En eim av lavendel og urter henger som et slør i lokalet med alle krystallene, og den lille butikken kan til forveksling minne om stein- og mineralavdelingen på naturhistorisk museum. Men disse omgivelsene har fulgt Sandra siden oppveksten i Fredrikstad.

Der vokste hun nemlig opp med en fargerik mor. En mamma som drev med kunst og krystaller, og som snakket om auraer og energi. Som barn var Sandra fascinert av de glitrende krystallene, men da den pubertale tidsalderen meldte sin ankomst fikk pipa straks en annen lyd.

– Jeg trodde ikke på noe av det mamma drev med og tok helt avstand fra det, spesielt i tenårene. Jeg var absolutt det man vil kalle en basic bitch, sier hun og ler.

Sandra reflekterer litt over perioden som cheerleader, med naturlig hårfarge og klesstil som “alle andre”. Kunne det ha noe med å søke etter motsetninger fra eget hjem å gjøre?


På vei inn i butikken finner man et lite alter. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

– Men pappa er jo ikke spirituell i det hele tatt. Du ser ikke han plukke opp noen krystaller for å si det sånn. Jeg tror han er veldig stolt av meg og det jeg har fått til. Men det er nok mer i forhold til det jeg har oppnådd på business-siden, og ikke nødvendigvis retningen jeg har valgt. Jeg tror nok han alltid vil være stolt av meg så lenge jeg velger det som føles riktig for meg.

Hun retter på den litt for store herreblazeren med tynne, hvite striper, før hun fortsetter.

– Han trenger ikke tro på det for å respektere det. Så da lar han oss holde på som vi vil. Så lenge vi ikke blander han for mye inn i det.

Med hjelp fra universet

Så hva endret seg? Hvordan går man fra å være cheerleader til heks, under du kanskje? Det er ikke lett å forstå, og heller ikke lett for Sandra å forklare. For første gang har ordene sluttet å gli. Heksa er trollbundet.


Sandra Nystad Johansen (21) Foto: Sara Sofie Tallaksen

– Det er litt sånn stort, flyktig og vanskelig å sette ord på. Men jeg kan prøve.

Da Sandra var omkring 18 år følte hun seg fortapt. Som et dyr innestengt i et altfor lite bur. De mentale sperrene var over alt. Hun klarte ikke puste, ikke bevege seg. Hun var rådvill. Visste ikke hva hun ville, eller hvor hun skulle.  

– Så jeg spurte universet: Hva skal jeg gjøre?

18 år gamle Sandra la seg deretter ned på gulvet i sin lille hybel, og med kroppen hvilende på det harde underlaget skjedde det noe hun aldri kommer til å glemme. Om du kjenner til Harry Potter har du helt sikkert sett scenen hvor svarte, flyvende skygger ved navn desperanter suger ut sjelen til den vesle trollmannen.

I Sandras tilfelle var det ingen onde skygger involvert, likevel føltes det som om alt inni henne eksploderte ut av kroppen. Hun spredte seg i rommet. Gikk inn i den uvitende familiehunden som lå og slumret på sengekanten. Hun ble gresset som grodde, treet i hagen og til stede i alt som foregikk rundt henne. Slik beskriver Sandra opplevelsen.

– Jeg forsto at jeg er alt. Jeg er universet og universet er meg.

Ordene har begynt å gli melodisk igjen. Fortere og fortere, og det føles som om Sandra har et helt symfoniorkester i magen som vil ut.

– Det var som en bryter som slo seg på inne i meg. Etter dette trengte jeg ikke lengre noen forskingsartikler som forklarer hvordan ting fungerer. Jeg trengte ikke bevis. Alt jeg trengte var at det jeg selv kjente var riktig, forklarer hun.

Beskrivelsen av oppvåkningen får en til å dra kjensel på beretninger fra mennesker som har tatt seg en skikkelig dose med psykedeliske stoffer.

– Ja, ja, ja. Men det er fordi det er veldig mange som har spirituelle opplevelser når de er høye på psykedeliske stoffer, men jeg har aldri rørt slike stoffer selv. Jeg synes egentlig det er litt juks.

Å gå mot strømmen

I dag reiser gjennomsiktige krystallpigger seg fra Sandras lyselilla hår. Små symboler innprentet med sort blekk er strødd over fingrene, neglene dekket av sortlakkert akryl med hvite halvmåner og stjernestøv.

– Jeg begynte å ta med meg krystallene mine på skolen, og på eksamen og tentamen satt jeg med krystallene og lysene mine rundt meg. Folk i klassen synes egentlig bare det var kult. De turte hvert fall ikke si noe annet til meg, sier hun.

Hun mener bestemt at det finnes mange hekser i vårt ganske land, og et av målene med å sarte CovenLunatic var å gi disse et sted å høre til.


Sandras identitet som heks utrykkes i valg av både smykker, tattoveringer og negledesign. Foto: Sara Sofie Tallaksen

– Noen hekser er nok litt redde for å møte motstand. Jeg står så stødig i meg selv, og har derfor ingenting imot å gå mot stereotypien. Jeg er både veganer, heks og lesbisk. Så det er jo på mange måter det jeg gjør best, sier Sandra og smiler litt. 

Men selv om Sandra ble godt mottatt som heks blant venner, famille og bekjente, gjemmer heksens nemesis, trollet, seg i skumringen. Eller rettere sagt i kommentarfelt på internett.

– Det er noen som har kommentert ting som at vi svindler mennesker, men det bryr vi oss ikke om.  

Hvem vet? 

En plutselig lyd fra inngangspartiet får Sandras store, blå øyne til å skifte retning: En potensiell heks har nettopp har entret portalen til det magiske universet.

– Jeg må bare følge litt med i tilfelle det kommer noen kunder, men det har vært rolig i dag, forsikrer Sandra.  

I butikken kan du blant annet få kjøpt en duftveske som skal beskytte og rense din energi. Er du mer interessert i å bokstavelig talt se hva som ligger i kortene, kan du betale 444 kroner for å bli lest i tarot. Men denne gangen var ikke kunden ute etter noen av delene. Nei, i dag var det skjønnhetssalongen i overetasjen som skulle få svinge litt med tryllestaven.

Men i motsetning til skjønnhetssalongen kan ikke Sandra vise til før- og etterbilder. Ei heller en tykk blekke med vitenskapelig dokumentasjon på at magien de selger fungerer. Derfor er det kanskje ikke så rart at enkelte lurer på om Sandra kan være en slags svindler forkledd som en heks.

– Jeg tenker at folk må få lov til å tro at dette er en scam. Alle får lov til å ha sin egen sannhet og derfor er det helt greit at noen ikke liker det vi holder på med. 


I dag venter Sandra på flere varer til butikken. Når butikkdøren stenges skal det mikses nye oljer og urteblandinger til hyllene. Foto: Sara Sofie Tallaksen

Et eksempel på en kommentar Sandra kan få er: «Du tror sikkert du kan helbrede kreft du». Sandra demonstrerer med en dyp, karikert stemme.

– Men det tror vi absolutt ikke at vi kan. Vi tar ikke på oss å helbrede alvorlige helseplager, og oppfordrer alltid kundene til å snakke med legen før de for eksempel begynner med kurer på urter eller oljer. Særlig om de er gravide eller går på medisiner.

Hun sitter fortsatt stødig på stolen, med bena spredt og ryggsøylen godt lent bakover. Hun ler litt av tanken på å skulle forklare femten år gamle Sandra om hva hun tror på i dag.

– Femten år gamle meg hadde bare vært sånn «Herregud, hva er det her for noe? Hun lever i sin egen boble». Men som tenåring tror man at man vet alt, og det er det mange voksne som også tror at de gjør.

Hun er skråsikker på at hun hverken vet best eller mest. Likevel er Sandra overbevist om at det hun faktisk kan er verdt både å selge og fortelle. Hun har jo tross alt åpnet butikk.

– Det kan så klart kan hende jeg også snakker tull. Hvem vet? Alle har sitt eget syn på verden, og hvordan ting fungerer. Det her er min sannhet, men det betyr ikke at det må være alle andre sin sannhet. 

Placebo på sitt beste

Trolldommene og magien baserer seg i bunn og grunn på det mange kjenner som law of attraction. En filosofi som bygger på at positive og målrettede tanker kan føre til reell endring i en persons liv. En slags tenk deg frisk, rik eller lykkelig filosofi.

– Jeg tror tankekraften er veldig kraftig. Kraftigere enn hva vi anerkjenner den som. Ikke minst ser jeg på placeboeffekten som veldig magisk, for den viser at når vi tror på noe så får vi en boosta effekt, sier Sandra.


Nå handler det om å fokusere på det man vil oppnå. Enten det er indre ro, overflod eller kjærlighet. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

Det er ikke helt lett å sette fingeren på akkurat hva som skiller en heks fra en hvilken som helst annen spirituell person. For krystaller, tarotkort, eteriske oljer, urter og manifestering er kjente redskap og teknikker i mange andre alternative bevegelser. Det får en til å lure på om navnet heks i all hovedsak er en måte å tiltrekke seg oppmerksomhet på.  

– Jeg kan kanskje se at folk kan tolke det som en oppmerksomhetsgreie å kalle seg for heks. Samtidig har ordet heks fått så utrolig mye hets og hat. Det har blitt spytta på, brent og sett ned på. Så det vi prøver å gjøre er å ta tilbake kraften i det å være en heks, normalisere det og gi det et nytt utsende, sier Sandra.

Det hun referer til er hekseprosessene som fant sted i senmiddelalderen. Den gangen ble trolldom ansett som en forbrytelse, og hekser ble anklaget for å ha brukt sort magi og inngått pakter med djevelen selv.

I Norge ble omtrent 350 mennesker, flesteparten kvinner, henrettet for trolldom og hekseri. Veien virker veldig lang fra disse bestialske handlingene til den heksen Sandra får være i dag.

Det lyselilla håret er bundet i en løs knute i nakken. Hun bøyer seg ned mot et slags alter i inngangspartiet og åpner en liten, mørkebrun notisbok og lukker øynene. Med de lange falske neglene griper hun en bunt med det som ligner på strå og barnåler. Heksen Sandra demonstrerer hvordan de utfører en trolldom.

– Vi har ikke noe behov for at alle skal like oss  eller akseptere oss. Men vi kommer til å spre vår sannhet, slik at folk som er åpne kan lære mer og føle at de har noen å dele livssynet sitt med.