Sara håper hun får brukt russedressen sin i vår. Foto: Maja Nilsen

Sara vet ikke om hun får brukt russedressen

Årets russekull har lenge gledet seg til å feire at 13 års skolegang er fullført, men på grunn av koronapandemien er det usikkert hvordan russefeiringen skal gjennomføres.

Det er lørdag formiddag og Sara Vidtun er i full gang med å planlegge russetiden sin. Hun skulle egentlig ha vært sammen med jentegjengen og diskutert hvilket landstreff de skulle dra på, og hvor ofte de skulle rulle i vanen. Istedenfor sitter Sara alene på soverommet og ser på bilder fra tidligere russefeiringer, som ikke var preget av Antibac og munnbind.  

 – Vi har slått oss til ro med at feiringen ikke blir vanlig, og at vi ikke får dratt på landstreff. Samtidig har vi et håp om at vi får lov til å rulle og være med russegruppa vår, sier Sara og finner fram ett bilde av russebilen hun er med på.


I flere måneder har jentegjengen gjort russebilen klar for rulling. Foto: Maja Nilsen

Koronasituasjonen har på ulike måter endret hverdagen til de fleste av oss. Hyppige innføringer av smittevernstiltak og restriksjoner har ført til at det siste året har vært preget av mye usikkerhet, og det har nærmest vært umulig å legge planer for mer enn to uker fram i tid. Denne usikkerheten går hardt utover russen, som enda ikke vet hvordan deres russefeiring blir.  

Forberedt på alternativ russefeiring  

Sara går siste året ved Halden videregåendeskole. Hun har deltatt på dugnader, kjøpt russebil og brukt flere tusen kroner på russeklær, til tross for at hun ikke vet om det blir noe feiring i år.   

 – Helt siden kullet før oss hadde sin russetid ble vårt kull forberedt på at vi ikke får en normal feiring. Vi har vært forberedt ganske lenge, men samtidig har vi hatt et håp om at det skal gå, sier Sara.


Pappesken er fullstappet med nye russeklær. Foto: Maja Nilsen 

Hun går ut av rommet og kommer tilbake noen minutter senere med en stor eske full av russeklær. Mens hun tar opp og viser fram plaggene forteller hun at det ville vært trist om russefeiringen ble avlyst og alt arbeidet var forgjeves, men at hun ikke kommer til å angre på alle timene de har brukt på dugnader.  

 – Vi har sammen gjort ting som har gjort oss glade i de øyeblikkene det gjaldt, sier hun. 

Sara stikker kontakten til strykejernet i veggen og finner frem strykemerkene sine, mens hun forteller at hun er stolt over det gjengen har greid sammen.


I et håp om en feiring, gjør Sara ferdig russedressen sin. Foto: Maja Nilsen 

Prioriterer rulling og hjemmefester  

Sivert August W. Leirbakk og Karoline Wessel-Aas Ristvedt er to av årets representanter i Russens Hovedstyre. De mener det er vanskelig å komme med et klart svar på hvordan den kommende russetiden ser ut. Leirbakk kan fortelle at de snart skal ha et møte med Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby, der de vil få mer informasjon.  

 – Det som Helsedirektoratet og landstreffene selv går ut og sier, er at landstreffene mest sannsynlig blir avlyst. Våre hovedprioriteringer er at man skal kunne rulle, og at det skal bli tillatt å åpne for større fester enn 5 personer i samme kohort, sier Leirbakk.  

Ristvedt legger til at hun tror de fleste forstår at det ikke blir en normal russetid, men at de er ganske positive til at det blir en eller annen form for feiring.  

– Personlig kan jeg ikke se for meg at det ikke blir noen russetid. Jeg tror russetiden handler om samhold og å ha det gøy sammen, sier hun. 

Lik feiring som i fjor 

Smittesituasjonen preget også fjorårets russefeiring. Da ble feiringen flyttet til sommerferien, slik at russen skulle få en så normal feiring som mulig. Leirbakk og Ristvedt forteller at dette kan bli et alternativ i år også, om smittetallene går ned.  

– Vi tror at det kommer til å bli noe sånn som det var i fjor. Da var det jo en del strenge smittevernstiltak, men vi tror det muligens kan bli mindre strengt i år, forteller Leirbakk.  


Nye hettegensere med logo er også klare til å tas i bruk. Foto: Maja Nilsen 

– Vi har gledet oss til dette siden vi var små  

Sara mener måten russetiden ble feiret i fjor er et godt alternativ, og at dersom russetiden blir utsatt til sommerferien har de noe å glede seg til.  

 – For meg handler russetiden om fellesskap, og at man får en feiring av å fullført 13 års skolegang. Vi har gleda oss til dette siden vi var små, og dette er noe vi har jobbet hardt for, sier hun.  

Sara stryker på et siste strykemerke før hun trekker ut stikkontakten og bretter sammen russedressen. Hun legger den tilbake i skapet, med håpet om at den skal bli godt brukt i russetiden.