Selma Enoksen (23) studerer historiefag ved UiO. Foto: Sedra Harira.

Student: — Jeg har hatt tre jobber siden mars

Studentene Selma Enoksen og Christiana Memlika har begge jobbet ved siden av studiene, og har blitt permittert en rekke ganger. Begge har betalt skatt, men kun en hadde rett på dagpenger.

Vi møter Selma Enoksen (23) på Godt Brød på Grünerløkka. Lokalet er stappfullt. Antibac står fremme ved inngangen, og de som går inn og ut bruker lyseblå munnbind. Selma vinker oss inn fra rundt et hjørne. Ved siden av oss sitter to unge menn.  

— Ja, det går jo greit da.  

— Joa. Men det blir deilig når alt går tilbake til normalen, svarer den andre.  


Selma Enoksen ble permittert to ganger. Foto: Sedra Harira

Vi bestemmer oss for å finne et bedre sted å prate på. Lydnivået er for høyt. Vi går igjennom Sofienbergparken og kommenterer kulden. Mange andre går tur, og går i store sirkler rundt hverandre. Selma Enoksen har invitert oss inn i studentboligen, på felleskjøkkenet. Hun forteller at ikke alle er hjemme, mens hun setter på kaffen. Over en kopp espresso forteller hun gjerne om sine erfaringer.  

Permitteringer og konkurs

Enoksen tar enkeltemner på UiO, og har valgt å ikke benytte seg av tilbudene lånekassa har. Derfor har hun jobbet ved siden av studiene.  

— Jeg har blitt permittert to ganger og mistet en jobb til konkurs. Nå har jeg ny jobb, det er tredje på under et år. 

Vi trekker litt frisk luft ute mens hun forteller nærmere. 


Selma Enoksen tar to enkeltemner ved UiO i år. Foto: Sedra Harira

— Første gangen jeg ble permittert var i begynnelsen av pandemien. Da jobbet jeg på et serveringsted. Jeg fikk en mail som fortalte at rundt 90% av alle ansatte var permittert, og at jeg var en av dem. 

Enoksen forteller at hun var glad da hun fikk ny jobb, denne gangen på Bare Jazz. Et sted hun kjente til i mange år som kunde. Også hos Bare Jazz ble hun permittert, og til slutt gikk det til konkurs. Hun sto igjen arbeidsledig. 

Brukte sparekontoen

De gangene hun ble permittert, valgte hun å søke på dagpenger fra NAV. Hun hadde i motsetning til mange andre studenter rett på dagpenger, men beskriver møtet med NAV som forvirrende og avskrekkende. 

— Jeg var redd for å krysse noe feil, for de informerte om at man kan bli politianmeldt. Det var ganske brutalt. 

Enoksen forteller at hun har brukt mye av sparepengene sine, da dagpengene kunne ikke dekke alt. 


Enoksen ser igjennom alle NAV-dokumentene. Foto: Sedra Harira

Det at mange studenter ikke har noe annet tilbud enn tilleggslån hos lånekassa mener hun er urettferdig. 

— Jeg synes ikke at lån er noe man burde måtte ty til for å overleve. Sosialhjelp har vi krav på, det er det noe av grunnen til at vi skatter.  

Tre jobber ved siden av studiet

Noen dager senere møter vi Christiana Memlika (20) på Egon på Jernbanetorget. Hun kommer fra Albania, men vokste opp i Hellas. Hun har bodd i Norge i 5 år.  


— Jeg har jobbet nesten hver dag ved siden av studiene. Foto: Sedra Harira

Memlika har jobbet på hotell, men ble permittert under den første nedstengingen. I juni fikk hun komme tilbake på jobb. Hun tok to andre jobber i tillegg, i restaurant og i et bakeri.  

—  Jeg har jobbet nesten hver dag ved siden av studiene, men i november ble jeg permittert igjen. Siden november har jeg ikke jobbet.  

Måtte søke lån  

I første semester hadde ikke Memlika søkt om lån og stipend hos lånekassa. Ettersom hun bor hos familien, var det nok for henne med tre jobber.  

—  Først måtte jeg låne penger fra foreldrene mine, for å betale for semesteravgift og bøker. Etterpå skjønte jeg at jeg måtte ta opp lån hos lånekassa, fram til jeg kan begynne å jobbe igjen.  

Hun trodde i likhet med mange andre før pandemien, at også studenter i jobb hadde rett på dagpenger. Memlika hadde ikke denne rettigheten. 

—  Det er kjipt. Jeg må returnere alt til lånekassa fordi jeg bor hjemme. Jeg ønsket å kunne få hjelp fra NAV igjennom den skatten jeg har betalt inn.


—  Først måtte jeg låne penger fra foreldrene mine. Foto: Sedra Harira

Hun forteller at de fleste studenter som jobbet lignende bransjer har blitt permittert. Hun mener at studentene ikke har noe annet valg enn å ta opp lån. Memlika undrer seg over hvorfor studenter som også betaler skatt, ikke har de samme rettighetene som andre skattebetalende.   

— Kjempeurettferdig 

På et nedstengt OsloMet campus møter vi studentparlamentlederen, Marie Knutsen Brutveit. I løpet av de korte minuttene vi har ventet, har vi sett flere barnevogner enn vi har sett studenter. Noen få har kommet for å hente bøker, mens andre titter inn igjennom vinduet fra den kalde vinden.


Marie K. Bruntveit (studentparlamentsleder v/OsloMet) er ikke førnøyd med dagpengeordninga. Foto: Sedra Harira

Bruntveit er engasjert i det hun forteller om studenter og deres mangel på støtte fra staten. 

— Vi synes det er kjempeurettferdig at studenter er den eneste skattebetalende gruppa i Norge, som ikke får støtte fra staten når de mister jobben.  

Hun understreker at parlamentet er takknemlig for krisepakka, men at de er uenig i at et ekstralån er en verdig erstatning for tapt inntekt. Hun gjentar ordet “urettferdig” en rekke ganger, spesielt med tanke på at så mange som 57% av alle studenter jobber vedsiden av studiet, og hvor mange betaler skatt. 

— I studentparlamentet er vi absolutt mener vi at studentene må og skal inn i dagpengeordningen. Vi er forberedt på at det kommer til å ta en god stund. Det må bare skje.  


OsloMet har stengt campus for de aller fleste. Foto: Sedra Harira

Kan gi økonomiske fremtidige konsekvenser 

Selv om lånekassa har nokså gunstige lånevilkår, så frykter Bruntveit for også fremtiden til studentene som må ty til ekstralån. 

— Terskelen for å søke om mer lån er mye høyere enn det det er å søke på dagpenger. Det er å øke gjelda til studenter som allerede tar opp lån for å studere.  

Hun frykter at lånet kan bidra til å gjøre det vanskeligere for studenter å ta opp boliglån senere i livet.

— På spørsmålet om hva studenter som står i en vanskelig situasjon skal gjøre, fikk vi beskjed om at vi må finne oss en ny jobb. Sannsynligheten for å få seg en ny jobb nå er ikke høy.  

Vil du vite mer om dagpengeordningen? Her er noen nyttige lenker:

https://www.lo.no/hva-vi-mener/lo-advokatene/sporsmal-og-svar/korona-og-...

https://www.nav.no/arbeid/no/dagpenger