Naturen som medisin

– I dag har jeg glemt hva jeg gjorde i går, forteller Torbjørn Larsen (72) de andre rundt frokostbordet på Skjerven gård. Han er en av flere med demens som benytter seg av gårdsaktivitetene dagsenteret i Oslo tilbyr.

– Nei, det behøver du ikke å tenke på, forsikrer de andre ham om når Torbjørn klør seg i hodet.

Med unntak av en gjentagelse her eller en «nei, huff, hva var det nå jeg skulle si?» der, virker de fem muntre mennene rundt det dekkete bordet helt friske.

Den livlige frokosten finner sted bare 15 minutter med bil fra Oslo sentrum. Som en rose i full blomst, stiger den røde gården opp fra sivet langs Maridalsvannet, med hester i majestetisk stil spankulerende rundt.

Skjerven gård drives av ekteparet Jon Ivar og Tori Bakke, og fungerer som et aktivitetstilbud for hjemmeboende i en tidlig fase av demens.


Hestene langs Maridalsvannet lyser opp ved synet av gjengen fra Skjerven gård. Foto: Torjus Ambjør.

Sosialt fellesskap

Tre dager i uken legger de alle ut på tur gjennom de gule og røde høsttrærne i Maridalsskogen, etterfulgt av kaffe, gode samtaler og litt godt, gammeldags gårdsarbeid. Ekteparet Bakke ønsker at dagsenteret skal skape trivsel og trygghet for brukerne, men også fungere som en avlastning for de pårørende.

– Vi kurerer dem ikke på noen måte, men vi gir dem en bedre hverdag, sier forpakter på gården Jon Ivar Bakke.

Han forteller videre at det sosiale fellesskapet på gården er like viktig som gårdsaktivitetene, da det for mange med demens kan være vanskelig å opprettholde et sosialt liv.

Traskende langs turstien sitter iallfall latteren løst og smilene er smittsomme.


Forpakter på gården Jon Ivar Bakke forteller at aktivitetstilbudet har en positiv effekt på brukerne. – De blir i bedre humør. Foto: Torjus Ambjør.

– Leit

Torbjørn (72) er ofte toneangivende når latteren runger, og ved durpreget plystring får han også hestene med på leken. Det skal ikke mer til enn tre-fire toner fra den spreke 72-åringen, før de kommer løpende for å bli strøket gjennom den tykke manen.

Det naturnære dagtilbudet er en del av velferdstjenesten Inn på Tunet, som skal gi mestring, utvikling og trivsel knyttet til livet på gården.

Torbjørn og de andre brukerne ser ut til å stortrives med strigling av hester og kløyving av ved, men 72-åringen synes det er synd at hukommelsen svikter.

– Vi har alle litt problemer ved at vi plutselig mister tak i hva vi snakker om, så det er leit, sier han.

Bli kjent med Torbjørn og resten av gjengen på Skjerven gård i videoen øverst i saken.


Gårdshunden Laika er en fast følgesvenn på tur gjennom Maridalsskogen. Foto: Torjus Ambjør.