Tysk fotball tar grep om høyreekstremisme

Toppklubber forlater X i protest mot Elon Musks styring av medieplattformen.

Telefon med X-logo ved fotballbane

Sportsorganisasjonene forlater den digitale plattformen. Da forlater de samtidig hundretusenvis av digitale supportere.

Flere og flere er kritiske til Elon Musk og appen tidligere kjent som Twitter.

St. Pauli var den aller første fotballklubben som forlot X. Bundesligaklubben meldte sin avskjed fra plattformen i november 2024.

Nå har Werder Bremen, Hertha Berlin, Hansa Rostock og Arminia Bielefeld fulgt etter.

En rekke internasjonale medieinstitusjoner valgte også å hoppe av plattformen etter tech-milliardærens overtagelse i 2022. Blant dem er The Guardian, NPR og European Federation of Journalists.

I januar i år meldte Reuters at det tyske utenriks- og forsvarsdepartementet også sluttet å bruke plattformen.

Først på ballen

På det tidspunktet St. Pauli forlot X, hadde de en kvart million følgere, og de hadde vært aktive på plattformen i elleve år.

Hamburg-klubben trakk seg fordi de var kritiske til Elon Musks eierskap av debattplattformen. De peker på fremveksten av hatytringer og ekstremistisk innhold som publiseres på X, uten tilsynelatende monitorering og moderering, som en bærende faktor for avgjørelsen.

Skjermdump av X-innlegg
Ikke alle er like fornøyde med klubbenes avgjørelser om å forlate X. Foto: Skjermdumper fra X

Mannen som sto bak avgjørelsen til St. Pauli, pressetalsperson Patrick Gensing (51), skriver til Journalen i en e-post:

– For oss er ikke X et debattforum som tillater en åpen diskusjon med forskjellige perspektiver lenger. Mange blir angrepet, trakassert og truet der.

Da klubben meldte overgang fra X til tjenesten BlueSky, mistet de fellesskapet på over 250 000 mennesker. Per dags dato har de bygd opp en følgerskare på litt over 30 000.

Politisk motivert

St. Pauli – både klubben og supporterne – har en lang tradisjon for å støtte venstrefløyen i politikken. Klubben har også vært åpen om at Musks støtte til det tyske ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland (AfD) var en motivator for å forlate plattformen.

Mann i sort t-skjorte på fotballtribune
St. Paulis talsperson Patrick Gensing skriver at interaksjonen med supporterne på BlueSky er mindre aggressiv og radikal. Foto: FCSP

Til Journalen skriver klubben at Musk har gjort plattformen til en "hat-maskin" der truende innhold ytres fritt under påskudd av ytringsfrihet.

Elon Musk har ikke kommentert St. Paulis avgjørelse, men da The Guardian kunngjorde sin, svarte X-eieren at "de er irrelevante".

Klubben presiserer at de tok et ideologisk standpunkt, men at avgjørelsen likevel ikke var lett å ta.

– Sosiale medier kan dele folk, men det kan også bringe dem sammen. Det er utenkelig å kommunisere uten sosiale medier. Det er en direkte linje til folk, som til gjengjeld kan danne et fellesskap.

– Et helt spesielt forhold

Journalen møter journalist og programleder Asbjørn Slettemark (50) – en ivrig tilhenger av tysk fotball.

Ukentlig lager han podkasten "Dritte Halbzeit", som tar for seg tysk fotball, supporterkulturen og omstendighetene rundt idretten.

– Tyskerne har et helt spesielt forhold til klubbene sine. Medlemmene er veldig aktive, og de fleste klubbene jobber ganske tett med dem, sier Slettemark.

Han forteller at demokratiet står sterkt i tysk klubbpolitikk, og at supporterne har stor makt og innflytelse når det gjelder den enkelte klubbens filosofi og ytringsfrihet på stadionene.

Mann sitter ved pult, med kopp foran seg
Favorittlaget til Asbjørn Slettemark, Hertha Berlin, er en av klubbene som nylig meldte seg ut av X. Foto: Jesper Olausson

Slettemark trekker også frem at supporternes aktive deltakelse i klubbene bidrar til å holde prisene nede.

Investorer får med andre ord ikke enerett på styringen av klubben.

Fotballentusiasten tror de aller fleste supportere synes det er greit at klubbene forlater X, ettersom de uansett har en svært aktiv organisering. Slettemark sier også at de fleste tyskere neppe føler et behov for å støtte Elon Musk – særlig i etterkant av den omdiskuterte "nazi-hilsenen" i januar.

Selv om fotballklubbene aktivt tar avstand fra høyreekstremisme ved å forlate X, ser Slettemark en utvikling på stadionene.

– Det er en vanlig misforståelse at idrett og politikk ikke hører sammen – for det gjør det, mener Slettemark.

Han sier at man ser stadig flere høyreekstreme på tribunene, og at de bruker stadionene som arenaer for rekruttering til ekstremistiske undergrunnsgrupper.

– Tribunen i Tyskland er en refleksjon av det som foregår i samfunnet.

Ballen ruller videre

Talsperson Patrick Gensing skriver til Journalen at de informerte de andre klubbene i Tyskland før de forlot X. Men beslutningen tok de uavhengig av de andre klubbene.

Andre storklubber som Bayer Leverkusen, Wolfsburg og Hannover 96 varslet at de vurderer å følge etter, men ingen endelig avgjørelse er tatt ennå.

Det tyske skiforbundet og volleyballforbundet har gjort kontoene sine inaktive på X etter Musks overtagelse.