– Det er lite samsvar mellom krigspropagandaen og virkeligheten på bakken, mener korrespondent-veteran Odd Karsten Tveit. Foto: Marwan Wakim

- Man må gå bak kulissene

Odd Karsten Tveit startet karrieren i Libanon og ble NRKs mest ikoniske Midtøsten-korrespondent. Han følger fjellvettreglene også som journalist.
Tirsdag, 28 mai, 2019 - 15:05

 

 

Fordi ingen andre NRK-journalister ville dekke de norske FN-styrkene i Libanon, reiste Odd Karsten Tveit ned som kanalens korrespondent i 1978. Etter den første tiden som korrespondent i Libanon ble han major i UNFIL, FNs fredsbevarende styrke i landet.

Tveit kunne ingenting om Libanon første gang han ble sendt ned som korrespondent, men han har gjennom mange år lært seg hvordan man bør sondere terrenget i Midtøsten. Han oppdaget blant annet at det var forskjell på hva som kom ut i offentligheten, og hva som faktisk skjedde på bakken. 

Tveit fungerte som NRKs Midtøsten-korrespondent i Beirut, Kairo, Amman og Jerusalem, der det siste oppdraget endte i 2007. Med til sammen 12 år som korrespondent har Tveit lært at å følge fjellvettreglene er en god rettesnor for arbeidet som journalist i Libanon. 

Tveit har siden skrevet ni bøker om Midtøstens konflikter i Libanon, Israel og Palestina. Journalen besøker Odd Karsten Tveit i hans hjem i Oslo, og man kan omtrent kjenne opplevelsene i lufta når den erfarne korrespondenten forteller om tiden i Libanon, libanesiske medier og rollen som journalist den gang og i dag.

Under kan du i tillegg se et av Tveits mest kjente øyeblikk fra felten, nemlig i aksjon under den andre intifadaen, det palestinske opprøret fra 2000 til 2005. Videoen er gjengitt med tillatelse fra NRK.