Journalist Jørn Madslien jobbet for BBC i 13 år blant annet som feature-redaktør. Foto: IRU World Congress

Journalist i et lukket samfunn

Tidligere BBC-profil Jørn Madslien peker på frykt for å bli saksøkt, samt Storbritannias hemmelighold som britiske journalisters største utfordringer.
Tirsdag, 28 mai, 2019 - 16:37

Hvordan er det å jobbe som journalist i Storbritannia, og mer spesifikt for statskanalen BBC? Journalen møtte tidligere BBC-profil Jørn Madslien. Hør innslaget her:

Frykt og hemmelighold

– Alt er hemmelig her, så alt må graves frem, sier journalist Jørn Madslien. 

Jørn Madslien jobbet for BBC i 13 år, blant annet som feature-redaktør. I tillegg til hemmelighold, er frykt for å bli saksøkt en av de største utfordringene for britiske journalister, ifølge Madslien. 

– Det er veldig store konsekvenser om man saksøkes. Derfor er vi veldig forsiktige. Det kan være ganske store summer involvert, nok til at medieorganisasjoner kan gå konkurs, sier Madslien. 

Strenge retningslinjer

BBC Editorial Guidelines er et dokument på 215 sider som regulerer hva man har lov til å omtale som ansatt journalist i BBC. 

– Man er tvunget til å følge retningslinjene. For å kunne sende noe må man i møter med advokater og redaksjoner for å forsikre seg om at retningslinjene følges, sier BBCs Alex Niakaris. 

Madslien mener mange i britisk presse har et horn i siden til statskanalen. 

– Mange av de andre britiske mediene er fiendtlig innstilte til BBC. De ser på det som en urettferdig konkurrent som ikke er avhengig av kommersielle inntekter fra reklame. Man stiller seg veldig åpent for hugg nesten uansett hva man sier. Det har vært utfordrende, sier Madslien.