ILLUSTRASJONSBILDE: Kvinnelige journalister i Somalia utgjør kun 22 prosent av arbeidskraften. Flickr CC/Tobin Jones, Albany Associates

Få kvinner i somaliske medier

Kvinnelige, somaliske journalister møter en rekke utfordringer. Seksuell trakassering, midlertidige jobber og dårligere lønnsvilkår enn sine mannlige kolleger er noen av dem.
Torsdag, 30 mai, 2019 - 12:52

Kvinnelige journalister er underrepresentert i somaliske medier konkluderer Somali Women Journalists sin rapport fra 2016/2017.

Omtrent 22 prosent av det totale antallet journalister i de fire største byene i Somalia; Mogadishu, Kismayo, Baidoa og Garowe, er kvinner. 

– Dobbelt så vanskelig

En kvinnelig journalist Journalen har pratet med, mener at hverdagen som kvinne i mediebransjen er vanskeligere enn det er for menn. 

– Det er på generell basis vanskelig å være journalist i Somalia, og når du er kvinne er det dobbelt så vanskelig på grunn av kulturen og usikkerheten generelt, sier kvinnen, som ønsker å være anonym av sikkerhetsmessige hensyn. 

Hun sier videre at kvinner ofte møter på urettferdighet i arbeidslivet. 

– Kvinner tjener mindre enn sine mannlige kolleger. De blir ikke forfremmet og de blir stort sett alltid satt til å jobbe med uviktige saker. Enkelte kjemper seg imidlertid gjennom disse utfordringene og blir suksessfulle journalister på tross av dette, sier hun.

Lavere utdannelse, høyere tillit

Ifølge rapporten fra Somali Women Journalists (SWJ) er likevel tendensen at kvinner har høyere tillit innenfor yrket enn menn, til tross for at menn stort sett har høyere utdannelse. Undersøkelsen viser ogås at færre kvinnelige journalister blir sagt opp.

LES OGSÅ: Medielandskapet i Somalia utvikles.

Likevel tvinges mange til å forlate yrket fordi de ikke får betalt foreldrepermisjon. I tillegg kommer det frem i rapporten at 46 prosent av kvinnelige journalister jobber på midlertidige arbeidskontrakter.

 
Andel kvinnelige journalister

 

Trues på livet

– Jeg har overlevd bombeeksposjoner to ganger, og fikk bevegelsesrestriksjoner før jeg forlot Somalia. Mange av mine kolleger ble drept, både kvinner og menn, sier den kvinnelige journalisten. 

Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) har 66 journalister mistet livet siden 1992. Tallene spriker imidlertid, men SWJs rapport peker på at dødstrusler, trusler om arrestasjon og overfall er noe journalister ofte møter på. Den kvinnelige journalisten Journalen har pratet med jobber for øyeblikket i et vestlig land, men har i lengre tid jobbet i Somalia og er godt kjent med truslene journalister møter på i arbeidshverdagen. 

Situasjonen ble så uutholdelig, at hun så seg nødt til å flykte til Vesten.

– Både jeg og min familie har mottatt drapstrusler. Jeg frykter for deres liv, sier hun.

Tøffe forhold

“Atter et tøft år for journalister i Somalia” - slik konkluderer Journalistforeningen i Somalia sin rapport for 2017. For det er ikke bare kvinnelige journalister som jobber under tøffe forhold. Arbeidshverdagen til journalister er generelt dyster.

Les historien om de fire drepte journalistene i 2017. 

Journalen kjenner identiteten til den kvinnelige journalisten.