Innskrenket pressefrihet hindrer EU-medlemskap

Tyrkia får ikke EU-medlemskap. Dårlige kår for pressefrihet trekkes frem i Europakommisjonens årlige fremdriftsrapport.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:50

Med 67 fengslede journalister er Tyrkia det landet med flest journalister bak murene. Disse tallene bekymrer Europakommisjonen som har landet på listen over mulige EU-medlemmer.

Negativ EU-rapport

Til tross for at landet er et nøkkelland for EU, kommer Tyrkia dårlig ut av Europakommisjonens årlige fremdriftsrapport. EU er bekymret for landets evne til å møte de politiske kriteriene for medlemskap, og trekker frem manglende pressefrihet og et økende antall rettssaker mot journalister som et alvorlig problem.

– Det høye tallet på fengslede journalister gir i seg selv grunn til bekymring. Europakommisjonen følger nøye med på situasjonen for pressen i Tyrkia. En fri og uavhengig presse er en forutsetning for et demokratisk samfunn, sier Den europeiske unions delegasjons til Norge.

János Herman ambassadør Den europeiske unions delegasjon til NorgeEUs ambassadør til Norge János Herman. Foto: Den europeiske unions delegasjon til Norge

For mange journalister er frykten for å bli fengslet stor. Dette fører til innskrenket pressefrihet og selvsensur. Lederen for journalistunionen i Tyrkia, Ercan Ipekci, forteller at journalistene i landet sensurerer sitt eget arbeid fordi de er redde for å skrive kritisk om myndighetene.

Avviser rapporter

En representant fra den tyrkiske ambassaden i Oslo kan fortelle at Tyrkias prosess mot EU-medlemskap har vært lang.

– Tyrkia er i ferd med å tilpasse sine lover etter EU-standard. Det er flere reformer som tar sikte på å bedre pressefriheten i landet, sier den tyrkiske ambassaden i Oslo.

Ambassaden er klar over rapportene som forteller om et stort antall fengslde journalister, men stiller seg kritisk til hvordan disse rapportene er lagt frem. Grunnen til dette, skal ifølge ambassaden være at tallene i rapportene er svært varierende.

Et dystert bilde

pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser, som er en statistikk over hvor frie mediene i hvert land er, havner Tyrkia  på 154 plass av 179 land.

Det Internasjonale Presseinstituttet (IPI) , som arbeider med å beskytte pressefriheten der den er i fare, har engasjert seg i situasjonen for tyrkiske journalister. Gjennom samtaler med utgivere, journalister, familiemedlemmer til fengslede journalister og ledende embetsmenn fra parlamentet, tegner de et dystert bilde av pressefriheten i Tyrkia. Som eksempel på hvordan situasjonen er, nevnes det at en forlagsgruppe ble ilagt en skatt på 3,2 millioner dollar, sannsynligvis på grunn av at de publiserte kritiske rapporter. Selv om beløpet i ettertid er blitt noe nedjustert, ble de tvunget til å selge to aviser og en TV-stasjon.

Tyrkias ambassade OsloDen tyrkiske ambassaden i Oslo mener pressefriheten i Tyrkia står sterkt. Foto: Karianne ScheiTilfredsstiller ikke kravene

I Europakommisjonens fremdriftsrapport, som tar for seg landets utvikling og tilnærming til EU-kravene, kommer det frem at kommisjonen er bekymret for tilstanden i Tyrkia. Europakommisjonens rapport tar ikke for seg pressefrihet som en direkte årsak til at Tyrkia ikke får medlemskap, men trekker frem pressesituasjonen og de mange fengslede journalistene som et alvorlig problem.

For å kunne bli medlem av EU, må man oppfylle de såkalte København-kriteriene. Dette er politiske, økonomiske og juridiske krav som blant annet tar for seg menneskerettighetene og lovgivning. Innunder disse kravene finner man også punkter som omhandler pressefrihet.

EU-parlamentet har også engasjert seg i pressens situasjon i Tyrkia og har opprettet en delegasjon som skal observere rettssaker mot journalister.

– Dette viser hvor viktig saken er for Europaparlamentet, sier Václav Lebeda, pressekontakt ved EU-parlamentet.

Må trygge retten til frie ytringer

Grunnleggende rettigheter som fri rettsgang og ytringsfrihet er også problemområder som Tyrkia må forbedre dersom de ønsker å bli medlem av EU.

Under en konferanse tidligere i år, skal Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, ha bedt Tyrkia om å jobbe for å styrke ytringsfrihetens kår i landet. Ifølge NTB viste han til at det fortsatt er 450 ytringsfrihetssaker mot Tyrkia som skal til behandling i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Dette er ganske enkelt for mange. Behovet for handling er åpenbart, sa Jagland på en konferanse i Ankara, Tyrkias hovedstad, i februar 2013.

fakta

Pressens situasjon i Tyrkia

I skrivende stund har Tyrkia 67 fengslede journalister.

Omtrent tot redeler av de fengslede journalistene er kurdere.

Siden 2003 har to journalister blitt drept i Tyrkia.

På Reporter uten grensers pressefrihetsindeks havner Tyrkia på 154 plass av 179 land