Fra diktatur til folkestyre

Mellom 1956 og 2011 hadde Tunisia kun ett presidentbytte. Etter revolusjonen spirer demokratiet.
Mandag, 11 mai, 2015 - 12:57

Arabisk kultur og språk dominerer i Afrikas nordligste land. Tunisia har tidligere vært under både ottomansk og fransk styre, men har siden 1956 vært en selvstendig republikk. Landet har kystlinje mot middelhavet i nord og øst, og grenser mot Algerie i vest og Libya i øst.

Et land i utvikling

Tunisia har opplevd en stor økonomisk vekst siden 1990-tallet. Landets økonomi er sammensatt, og noen av de viktigste inntektskildene er petroleumsprodukter, landbruk og turisme.

Ifølge FNs Human Development Report er Tunisia Afrikas fjerde rikeste land (2014). I tillegg har landets bruttonasjonalprodukt (BNP) økt kraftig de siste årene.

På tross av voksende BNP har landet flere store økonomiske utfordringer. Tunisia sliter blant annet med høy arbeidsledighet, spesielt blant nyutdannede. I 2013 hadde landet en arbeidsledighet på 17,2  prosent.

Fordelingen av goder og infrastruktur er også en utfordring. Forskjellene er store mellom kystregionene i nord og regionene i sør. Landet sliter også med høy inflasjonsrate.

Fra koloni til ettpartistat

Etter at de franske kolonimaktene trakk seg ut i 1956, tok Habib Bourguiba over makten. Han innførte etter hvert etpartistaten, og ble i 1975 utnevnt til president på livstid.

Han ble imidlertid avsatt gjennom et såkalt ublodig kupp i 1987. Med hjelp fra leger fikk daværende statsminister Zine El Abidine Ben Ali erklært Bourguiba uskikket til å styre landet, grunnet hans helsetilstand og høye alder. Ben Ali tok selv makten, og ble sittende til den tunisiske revolusjonen i 2011.

 

Folkets opprør og diktatorens fall

I slutten av 2010 og begynnelsen av 2011 var Tunisia preget av store demonstrasjoner. Folket demonstrerte mot arbeidsledighet, høye matvarepriser, korrupsjon og innskrenking av ytringsfriheten. I januar 2011 flyktet president Ben Ali fra landet.

Den tunisiske revolusjonen, også kjent som 14. januar-revolusjonen, er første gang gateopprør har ført til at den øverste lederen i et arabisk land har mistet makten.

Se video om den tunisiske revolusjonen her: