KRYPTERT: Filer på maskinen er låst, som bare én nøkkel kan låse opp. Prisen på nøkkelen som kan låse opp filene bestemmer bakmennene. FLICKR/Christiaan Colen

Holder datamaskinen din som gissel

Informasjonsteknologi skaper nye former for kriminalitet. I det siste har det blitt utbredt med ransomware - virus som låser datamaskinen din, og holder den som gissel.
Tirsdag, 21 februar, 2017 - 09:53

Kryptovaluta & bitcoin

Kryptovaluta er en digital valuta som eksisterer på internett, og er vanskelig å spore. Bitcoin er en type kryptovaluta.

https://www.cryptocoinsnews.com/cryptocurrency/

– Det er ekstremt, helt sinnsykt. Det er verre enn noen gang, sier Jens Budsberg, som jobber i IT-bedriften Timeit. 

Saker som “Slår alarm om massiv datakriminalitet” i Jærbladet 20.02.17, viser hvordan kriminelle på nett infiserer datasystemer med virus som krypterer all tilgjengelig informasjon, som bare ett passord kan låse opp. For å gi de opprinnelige brukerne tilgang til filene sine igjen, krever gisseltagerne en form for kryptovaluta som løsepenger, som bitcoin. I en rapport fra politiet kommenterer de at selv om 2016 hadde lavest antall anmeldelser på 14 år, utvikler kriminaliteten seg på nett - noe som ikke nødvendigvis gjenspeiler seg i antallet anmeldelser.

Massivt angrep mot IT-Norge

Maskiner blir infisert ved at noen på nettverket åpner en e-post og trykker på en link, eller åpner en fil eller et vedlegg. I nyere tid har det bare blitt vanskeligere å identifisere denne typen epost fordi utsenderne er blitt mer profesjonelle i måten de presenterer seg på. De som lager virusene kan endre dem over tid. Dermed kan sikkerhetstiltak som beskyttet mot ett virus, ikke fungere mot en oppdatert versjon av viruset. 

– Det dukker opp nye varianter hver dag, fortsetter Budsberg.

I en undersøkelse gjort av PwC Norge, som tilbyr revisjons- og skatterådgivning, rapporterer 55 % av rundt to hundre IT- og bedriftsledere at de har vært utsatt for denne typen angrep. Virusene krever løspenger i kryptovalutaen bitcoin.

Denne formen for datakriminalitet kan ramme alle, men bedrifter er mest utsatt fordi de bruker mail som kommunikasjonsmiddel i større grad enn privatpersjoner, mener Budsberg.

Hvordan beskytter en seg?

– Antivirus og backup av filer, gjerne på ekstern harddisk. Blir du infisert uten å ha backup, må du nesten betale. Selv da får du som regel bare 70 - 80% av filene tilbake. De fokuserer på å produsere et bra virus, ikke skikkelig kryptering, poengterer Budsberg.

– Ellers handler det om hvordan man skiller denne type epost fra andre, f.eks. små skrivefeil, en bokstav på feil plass. Det er vanskelig.

Det spekuleres i om opphavet til slike eposter er fra Øst-Europa eller Asia, men det kan i realiteten være hvem som helst koblet til internett.

Mulig å spore

– En vanlig misforståelse er at bitcoin er anonymt og umulig å spore, sier Tobjørn Bull Jenssen, seniorøkonom i Menon Economics, som analyserer økonomiske problemstillinger. – Det stemmer ikke. Bitcoin er ikke anonymt, det er pseudonymt. Sporing kan være vanskelig, men det er mulig å spore transaksjoner, sier han.

5 på gata

Journalen spurte folk i Oslo hva de vet om datakriminalitet. Vi møtte Johnny, Øystein Sand, Grethe Jamissen, Eva Nedrejord og Anni Lysko.

 

Emneord: