Regnbueflagget er et symbol på LHBTI-stolthet og sosiale og politiske bevegelser. Foto: Hilde Kvam Måland

Kjemper om et tredje kjønn

Saken som skiller partiene mest handler om å innføre et tredje juridisk kjønn.
Mandag, 11 september, 2017 - 14:58

Venstre, Rødt, SV og MDG er positive til en innføring av et tredje juridisk kjønn. Senterpartiet, Høyre, Frp og Krf sier nei. Arbeiderpartiet er fortsatt åpne, men har vedtatt å starte en utredning rundt spørsmålet.

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har i forbindelse med valget kartlagt de ulike partienes LHBTI-politikk. Et av spørsmålene de måtte ta stilling til var om man i identifikasjonspapirer, spørreundersøkelser og lignende skal få mulighet til å krysse av for et tredje åpent kjønnsalternativ, som altså ikke er kvinne eller mann.

- Vanskelig å dele verden i to


Luca Dalen Espseth i et tidligere intervju med Journalen. FOTO: Mathilde Lea og Simon Kollstad Claussen

Luca Dalen Espseth er kjønnskoordinator i FRI og mener at anerkjennelse av identitet er et viktig argument i debatten om et tredje kjønn.

- Vi tenker at det er vanskelig å skulle dele verden inn i to. Det er ikke alle mennesker som kjenner seg igjen i eller føler at det er hensiktsmessig å skulle si at de enten er kvinner eller menn, sier Espseth.

Nytt og fremmed

Espseth forstår at det kan virke skremmende og uvant for mange, men tror at en juridisk innføring på mange måter kan virke avskrekkende fordi det kan bidra til økt bevissthet og forståelse rundt temaet. Han håper folk kan være rause og unne andre samme frihet og trygghet de selv har.

- Konsekvensene for majoritetssamfunnet er ingenting. Alle får lov til å fortsette å være kvinner og menn. For de av oss som derimot har behov for å endre juridisk kjønn er det en enorm annerkjennelse av identitet og egenrett over eget liv.

Grunnleggende for samfunnet

KrF er et av partiene som sier nei til en innføring av et tredje juridisk kjønn. Olaug Vervik Bollestad, partiets helsepolitiske talsperson, sier i en e-post at mange nok hadde opplevd et nytt kjønn som fremmedgjørende, og noe som rokker ved noe fundamentalt i samfunnet.

- Kjønnskategoriene mann og kvinne er grunnleggende for både familie og samfunn. Det er viktig å fastholde de to kjønnene som likeverdige og likestilte.

Partiet vil heller at det skal gjennomføres en levekårsundersøkelse blant LHBTI-personer. På den måten ønsker de å kartlegge behovet for tiltak innenfor psykisk helse spesielt rettet mot denne gruppen, og hva som kan bli gjort for å forhindre diskriminering.

Et menneskeverdiparti

Bollestad skriver videre at KrF som et menneskeverdiparti er opptatt av å ivareta nettopp alle menneskers verdi og verdighet, og at det er viktig å ta de som har utfordringer knyttet til kjønn og identitet på alvor.

- I saken om juridisk kjønn handler vår tilnærming om å bedre levevilkårene for denne gruppen, men vi tror ikke det er riktig å redusere disse spørsmålene til språklige konstruksjoner. KrF vil derfor heller ikke innføre et tredje kjønn.

 

Emneord: 
Tags: