Per Heimly med sametingskandidater fra Samefolkets Parti utenfor Stortinget. Fra venstre: Per Heimly, Tatjana Kolpus, Ann-Elise Finbog, Birgit Somby og Inga Anna Helene Fossli. Foto: Per Heimly

– Mediene tror sametingsvalget er en lokalsak i Finnmark

Kjendisfotograf og sametingskandidat Per Heimly kritiserer mediene for ikke å bry seg om sametingsvalget. Aftenposten sier stortingsvalget er prioritet nummer én.
Mandag, 11 september, 2017 - 13:45

Fakta om sametingsvalget

  • Sametingsvalget er samtidig som stortingsvalget, og avholdes hvert fjerde år.
  • Det skal velges 39 representanter til Sametinget. 
  • Man må være medlem i samemanntallet for å stemme i sametingsvalget. 
  • Per 25.7.2017 var det 16 958 medlemmer i samemanntallet.
  • Sametingsvalget består av syv valgkretser: Østre, Ávjovárri, Nordre, Gáisi, Vesthavet, Sørsamisk og Sør-Norge.
  • Norske Samers Riksforbund (NSR), Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet stiller lister i alle syv valgkretser.
  • Samefolkets Parti, Šiella, Samedemokratene, Flyttsamelista, Árja, Nordkalottfolket, Fastboende liste, Samenes Folkeforbund, Johttisápmelaccaid listu, Sámieana Jiehkkevárri, Åarjel-Saemiej Gïelhog og Sosialistisk Venstreparti (SV) stiller i flere av valgkretsene.
  • Sametinget ligger i Karasjok i Finnmark. 

Per Heimly som er oppvokst i samebygda Snubba i Nordland står på Samefolkets Partis liste i Sør-Norge. Samme dag som samene går til valgurnene kritiserer Heimly mediene.

– Media har vært utrolig dårlig. Jeg synes det er underlig at de ikke er mer interessert – vi må kjempe for å bli hørt. Det generelle inntrykket er at de landsdekkende mediene tror at sametingsvalget er en lokalsak i Finnmark, og ikke noe som angår resten av Norge. Men det bor samer i hele landet, mange av dem bor i Oslo.

Stortingsvalget er prioritet nummer én 

Jostein Ihlebæk som er redaksjonssjef i Aftenposten vil ikke kommentere Per Heimlys uttalelser, men forsvarer Aftenpostens redaksjonelle vurderinger.  


Jostein Ihlebæk, redaksjonssjef i Aftenposten. FOTO: Aftenposten

– Vi vurderer sametingsvalget etter de samme nyhetskriteriene som andre saker. Nå har stortingsvalget vært prioritet nummer én, og vi har lagt ned store ressurser på det. Det er ikke det at sametingsvalget ikke er viktig, men nå har vi vurdert det sånn ut ifra nyhetsbildet at det er andre saker som vi har måtte dekke i stedet.  

Ihlebæk sier Aftenposten kommer til å informere om resultatene i sametingsvalget.

Journalens gjennomgang via søketjenesten Retriever viser at det er lokalaviser som Finnmarken, Finnmark Dagblad og Altaposten som står for brorparten av artiklene om sametingsvalget. Riksavisene har med noen få unntak ikke skrevet om sametingsvalget. 

Sametingsvalget er ikke en lokalsak

En av de landsdekkende avisene som har trykket saker om sametingsvalget er Klassekampen. Ole Magnus Rapp jobber som journalist fra Klassekampens Tromsø-kontor og mener situasjonen er annerledes i hans avis. 


Ole Magnus Rapp, journalist i Klassekampen. FOTO: Elisabeth Rapp

– Jeg opplever at det er stor interesse for sametingsvalget i Klassekampen. Jeg har jobbet i Aftenposten tidligere, og der opplevde jeg ikke at interessen var like stor. Jeg er uenig i at sametingsvalget er en lokalsak, men det kan godt hende at Oslo-pressen tror det.

Rapp mener rikskringkastingen bøter for rikspressens manglende dekning av sametingsvalget.  

– Det ser ut til at statskanalen og NRK Sápmi føler og tar ansvar for å dekke valget. 

 

 

Emneord: 
Tags: