Klimasøksmålet - Hva tenker studentene?

Klokken 18.14 den 4.november samlet folk over hele landet for å markere motstand mot klimaendringer og oljeboring i Arktis.
Mandag, 4 november, 2019 - 16:55

Den 5. november starter ankesaken i klimasøksmålet. Naturvernforbundet, Natur og Ungdom samt Greenpeace har sammen saksøkt staten for at oljeutvinning i Arktis er et brudd på grunnloven.

Journalen har snakket med studenter på OsloMet om deres tanker rundt saken: 

Jenny Helene Haugen Thor 


Jenny helene Haugen Thor. Foto: Live Austgard

 

–  Jeg har ikke satt meg så inn i saken, men jeg tenker at det er synd at det borres i slike naturpregede steder som Arktis og Lofoten, sier Thor

Jeg synes at det er meningsløst at vi skal overgå de grensene om hvor mye olje vi kan utvinne i løpet av et år, og de målene som er satt.

Vi burde heller bruke penger og tid på å finne nye fornybare måter å utvinne energi på. 

 

 


Venstre: Maja Linnea Haugen. Høyre: Karen Gundersen Stene. Foto: Live Austgard

Venstre: Maja Linnea Haugen. Høyre: Karen Gundersen Stene

– Man vet jo at oljeborring kan være veldig skadelig for miljøet, men jeg tror ikke nødvendigvis at løsningen på klimakrisen er å kutte all oljeutvinning på dagen, men det viktigste er at man gjør det på en ansvarlig måte slik at naturen blir minst mulig preget av det, sier Stene.

– Jeg tenker jo at det er jo bra at vi har funnet olje, men at vi kan finne andre løsninger for å få inn penger på. For det skader rett og slett for mye med oljeborring. Vi ser jo allerede nu hvor mye skade det har gjort, Sier Haugen.

 

 


Jonas Bergan Endresen. Foto: Live Austgard

Jonas Bergan Endresen 

– Jeg synes at et søksmål er veldig alvorlig. Vi må ta vare på naturen, men samtidig så trenger vi og oljen, som deretter skaper et dilemma. Er det på tide å fase ut oljen, og hvordan skal vi i såfall gjøre det? Det er vanskelig å stille seg på en av siden i den sammenhengen, for det blir to veldig forskjellige saker. 

 

 

 

 

Kasper Dobloug Markussen


Kasper Dobloug Markussen. Foto: Live Austgard

 

 

–  Jeg vet jo ikke så mye om det i utgangspunktet, men det høres jo ikke ut som en opitmal løsning med oljeutvinning i Arktis. Så jeg støtter det søksmålet. 

 

Emneord: