Oslo vs Malmø: Lørdag barker storbyene sammen tik storoppgjør på rulleskøyter i Groruddalen. Foto: Oslo Roller Derby

Skandinavisk roller derby på Apaløkka

Lørdag kan du se hovedstadens beste kvinnelag måle krefter mot svenske Crime City Rollers.
Lørdag, 23 november, 2019 - 11:46

På lørdag møtes norsker og svensker til dyst i den ikke fullt så kjente sporten; roller derby.  

Sporten, som hovedsaklig er en kvinnesport, har blitt utøvet helt siden midten av 1900-tallet. Men det er først i de senere årene at roller derby fikk sitt gjennombrudd på norsk jord. 

Det hele foregår på rulleskøyter med blant anne hjelm, tannbeskytter og knebeskyttelse. Kort fortalt dreier det seg om hvem som har mest fart i skøytene. På en oval bane sanker man poeng for hver spiller på motstanderlaget man kjører forbi. En på hvert på lag kan skåre poeng av gangen, noe som innebærer at man spiller både angrep og forsvar samtidig. Du kan lære mer om roller derby her: https://www.youtube.com/user/TheWFTDA

Oslo Roller Derby hovedstadens beste lag. Det finnes også andre klubber i Bergen og Trondheim. Oslos beste ble i 2013 også Norges beste, da det første norgesmesterskapet ble arrangert i Trondheim Spektrum. De ligger i dag på 30. plass på europarankingen. 


Gleder seg: «Fatal Falin» og Oslo Roller Derby ser frem mot lørdagens skandinaviske oppgjør. Foto: Kjetil Tengesdal.

Større i Sverige

I Sverige er sporten mer utbredt over hele landet. Team Sweden kom i 2011 til kvartfinale i verdensmesterskapet. Første gang Team Norway deltok var i 2014. Kommende lørdag er det derfor ikke førstelaget til Crime City Rollers som tar turen over grensen. Laget som holder til i Malmø ligger på 2. plass på europarankingen. B-laget deres er likevel ikke noen enkel match ifølge Linn Andersson som har en fortid i begge lag. 

– Vi ligger på 29. plass på rankingen selv. Vi reiser helt klart til Oslo for å vinne, sier Andersson som i roller derby går under navnet “Ligthlinn”. 

Det er nemlig vanlig med et kallenavn eller såkalte derbynavn bakpå drakten, noe Rebekka Holck eller “Fatal Feline” fra Oslo Roller Derby kunne bekrefte. 

– Det er en slags enighet om at vi ikke bruker vårt vanlige navn på drakta ja. Vi kaller det for derby navn. 

Holck kan på vegne av laget fortelle at de lenge har sett frem til å få besøk av Crime City på hjemmebane.

– Det er en mye høyere konkurranse i Sverige, så det blir gøy å se nivået deres. 

– Vi regner at det blir veldig jevnt. Det kan hende de kommer med flere reserver fra A-laget, så vi må bare stå klare, legger Holck til. 

– Vi skal gruse dem

Hovedstadslaget spiller sine kamper i Apaløkka idrettshall i Groruddalen, en 10 minutters gåtur fra Ammerud t-bane. Lørdag 23. nov kl. 1400 møtes Oslo Roller derby og Crime City Rollers til et ekte skandinavisk roller derby. Andersson gleder seg til å møte sine tidligere lagvenniner. 


Tøffinger: I buss fra Malmø kommer denne gjengen, og skal vi tro Lightlinn er de veldig klare.

– Det er spesielt å reise tilbake for å spille mot Oslo. Men det blir først og fremst gøy, for vi skal jo gruse dem. 

Har du lyst til å se kontaktsporten med egne øyne, er Apaløkka idrettshall stedet for deg i morgen.

- Fart og spenning definerer på mange måter sporten. Det er en kontaktsport uten ball, som man ikke ofte ser. Det er en del regler, men uansett hvor mye man kan er det stor underholdning, sier Oslo Roller Derbys Holck.