Daglig leder ved Parkteatret, Dan-Michael Danino, legger ikke skjul på at det er vanskelig å kunne si noe om hvordan de skal gjøre jobben videre. Foto: Marie Grensbråten Lorvik

Går en usikker tid i møte: – Det kommer alltid kontrabeskjeder

Det har vært stille fra den lille konsertarenaen på Olaf Ryes plass, men nå begynner de sakte, men sikkert å åpne for konserter igjen. De legger imidlertid ikke skjul på at det er en usikker tid fremover.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 15:11

Det er stille i kafé-delen av Parkteatret på en torsdag formiddag. Utenfor døra står et bord med en QR-kode som må scannes for å kunne spore smitte, og en pumpeflaske med håndsprit, men det virker ikke som noen av delene har blitt tatt mye i bruk. Bak bardisken står en bartender, eller barista som han er så tidlig på dagen, og i et hjørne sitter to stykker som er nesten ferdig med lunsjpausen sin. 

I utgangspunktet virker alt som normalt, men daglig leder Dan-Michael Danino kan fortelle at det ikke har vært noen garanti at det skulle være sånn.

– Vi har lenge vurdert om vi har måttet finne på noe helt annet, som for eksempel å bygge et kjøkken her og virkelig utvide med en restaurant, forteller Danino. Han viser til hvordan de alltid har klart å finne en balansegang mellom baren og konsertlokalet, nettopp fordi det har vært naturlig å starte kvelden på baren, før de går inn til konserten.

Dette har det vært lite av den siste tiden, noe de virkelig kjenner på.

Likevel holder de motet oppe, og gleder seg til at ting normaliseres igjen en dag.

Måtte sette opp ekstra konserter

Selv om det fortsatt ikke har kommet noen vaksine, og man ser at tiltak blir både forlenget og strammet inn flere steder, kan man finne en positiv side i at Parkteatret er godt i gang med planleggingen av kommende konserter – til tross for at det kan by på noen utfordringer.

– Vanligvis har vi en kapasitet på 500, men med alle tiltak og smittevernsreglement opprettholdt, kan vi bare ha 50 gjester per konsert, forteller Danino. I månedsskiftet mellom november og desember, hadde konsertarenaen satt opp én intimkonsert med Maria Mena, men de så fort at de var nødt til å planlegge enda flere konserter.

– Det ble utsolgt omtrent med en gang, så det er jo tydelig at samfunnet er sulteforet når det kommer til kulturlivet.

Riktignok har konsertlokalet måttet gå gjennom noen endringer for at konsertene skal kunne avholdes. Blant annet har det blitt satt opp en form for båser med plexiglass, og Danino fleiper med at det fort kan bli litt låve-følelse der inne. 

– Det dekker ihvertfall smittevernsbiten.

Beskjed blir til kontrabeskjed

Noe Danino forteller kan være det mest frustrerende, er alle kontrabeskjedene som kommer deres vei. I løpet av en dag kan de få opp til flere helt forskjellige, og motsigende beskjeder, og det har kommet til det punktet hvor han ikke vet hva han skal fortelle sine ansatte lenger.

– Det har hendt at de kommer og spør meg hva som skjer videre, uten at jeg har klart å gi dem noen form for svar, fordi jeg vet rett og slett ikke selv heller.

Selv om de har fått kompensasjon i støtte fra staten, har de, blant andre innenfor kulturbransjen, sett hvor viktig det er med en felles talsmann, slik man har med idrettspresidenten. Han forteller at kulturbransjen har omsetning på over det dobbelte av idrettsmiljøet, men at de likevel fikk en mye mindre kompensasjon. For øyeblikket venter de i spenning på en stimuleringspakke fra staten, som de foreløpig ikke har noen idé om hva er. 

– Det kommer nok når den kommer, men inntil det får vi håpe det snart kommer en vaksine, så vi kan prøve å planlegge ting litt mer som normalt igjen.

Emneord: