Jens Kristian Øvstebø. Foto: Oda Scheel

Venstre vil senke stemmerettsalderen

Jens Kristian Øvstebø (V) foreslo i slutten av september å gjennomføre et prøveprosjekt med 16-års stemmerettsalder.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 14:20

Venstre var det første partiet som krevde stemmerett for kvinner og mener det er naturlig med en ny utvidelse av demokrati ved å senke stemmerettsalderen til 16 år, står det i forslaget på Oslo kommunes nettside

Jens Kristian Øvstebø mener at det er viktig å inkludere unges stemmer i bydel Gamle Oslo, spesielt når ungdommer på 16 år har aldri fått mulighet til å stemme ved bydelsutvalg noen gang. Stemmeretten til 16-åringer vil bidra til økt engasjement og politisk aktivitet blant ungdommer, foruten at retten burde være selvsagt all den tid 16- og 17-åringer både betaler skatt og er omfattet av straffeloven. 

– Jo flere som har stemmerett, jo flere perspektiver blir representert i politikken, og stemmeretten for 16-åringer er en prinsipielt viktig sak for Venstre, sier Øvstebø. 

– Unge mennesker bør selv få være med å velge hvem som skal bestemme over hverdagen deres. Jeg mener dette er et grunnleggende prinsipp i et demokrati, og ser bare positive sider ved en senking av stemmerettsalderen, fortsetter han. 

Medbestemmelse og demokrati 

Øvstebø mener at stemmerett til 16-åringer bidrar til at flere ungdommer får en grunn til å engasjere seg politisk. Med økt engasjement og politisk aktivitet blant unge får vi mer rettferdige valg i Norge.

– Ungdommer skal ta et bevisst valg på hvilket parti de skal stemme på. Det er det jeg mener er mest demokratisk og ungdommer vil føle det utelukkede positivt fordi de de vil bli sett og hørt i samfunnet, sier han. 

Men ungdomsrådet har stemt i mot dette forslaget rett og slett fordi de mener at som 16-åring er man som oftest ikke like satt inn i politikken som man blir når man er eldre. 


Maria De Valencia Rodrigues. Foto: Maria De Valencia Rodrigues

– Hvis stemmerettsalderen senkes til 16 år, så kan det fort bli slik at ungdommer stemmer på et parti bare fordi de er enige i en ting et parti har sagt. Man kan se ofte på skolevalgene at veldig mange andre partier enn “hovedpartiene” får stemmer slik som Liberalistene, sier ungdomsrådets leder Maria De Valencia Rodrigues. 

– Vi i ungdomsrådet diskuterte saken ganske grundig og det var delte meninger, men til slutt stemte flertallet mot prøveprosjektet, fortsetter hun. 

Lederen i ungdomsrådet sier at det er riktig at 16-åringer kan være aktive og følger med i politikken, men det finnes også mange ungdommer som nødvendigvis ikke bryr seg like mye. 

– Vi stemte i takt med ungdomsrådet og støtter ungdommer, sier Kjell Johansen, Frps gruppeleder. 

Han sier at ungdommer selv var imot prøveprosjektet. Ungdommene sier selv at de ikke vet nok om politikk og er stort sett veldig usikre på politiske partier. 

Prøveprosjekt

– Evalueringsrapporten fra prøveprosjektet i 2011 viser at ungdommer i større grad engasjerer seg politisk, og at det blir valgt inn flere unge i kommunestyrene der det har vært 16-års stemmerettsalder, sier Jens Kristian Øvstebø. 

– Jens Kristian Øvstebø skriver videre i forslaget som ligger på Oslo kommunes hjemmesider, at det ble gjennomført flere prøveprosjekter med stemmerett for 16-åringer i løpet av 2010-tallet, hvor kommunene ble gitt anledning til å søke om deltakelse som totalt er 20 kommuner. Verken Oslo kommune eller Bydel Gamle Oslo var en del av prøveprosjektet. 

Øvstebø mener at det er udemokratisk at de unges stemme i bydelen aldri har blitt tatt hensyn til ved valg. 

– Stemmerett for denne aldersgruppen vil både stimulere til økt demokratisk forankring av bydelen som en forvaltnings- og beslutningsnivå, samt bidra til et mer rettferdig demokrati enn hva vi har idag. Derfor foreslår Venstre at bydelen skal gå frem som et forgangseksempel, og allerede nå iverksette prossesen med å få til stemmeretten for 16-åringer ved neste bydels- og kommunevalg, fortsetter Øvstebø. 

Møte i Bydelsutvalget 

Torsdag 15. oktober blir det møte i bydelsutvalget, der vil det sitte representanter fra de ulike partiene og diskutere vedtaket. 

Emneord: