Endre Gryting (23) usikker for musikken fremover i perioden. FOTO: Shad Madian

Ny ordning strider mot kulturbransjen

Regjeringen kutter den gamle kompensasjonsordningen for kulturlivet fra 1.november. De erstatter den med den nye stimuleringsordningen, denne startet 1.oktober.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 14:39

Kompensasjonsordningen støttet selvstendig næringsdrivende og freelancere, men nå vil stimuleringsordningen kun støtte kulturlivet og eventbransjen. 

Endre Gryting (23) fra Fjell, Drammen, søkte om kompensasjonsstøtte under koronapandemien.

Går utover musikken

– Hvordan vil ordningen påvirke deg?

– Hvis det blir kuttet som du sa fra 1.november, så vil det bli litt tøft. Men det som skjer da er at jeg må jobbe mye mer i barnehagen og ta nattevakter for å kunne tjene penger, da vil jeg ikke ha mye overskudd til å lage musikk eller holde på med musikk i det hele tatt. Det er på en måte ikke noe å satse på, jeg trenger inntekt for å betale leie osv.

Gryting vil ikke få den samme muligheten til å produsere den mengden musikk han ønsker når den nåværende ordningen forsvinner.

2,2 milliarder kuttes

Regjeringen kuttet 2,2 milliarder av 3,6 milliarder fra bevilgelsenen, begrunnelsen er at ordningen treffer skjevt på bransjene, ifølge forbundsleder Hans Ole Rian til Dagsavisen

Kulturministeren Abid Raja (V) lovet at det skal finnes en støtte for kulturbransjen så lenge vi har en slik kirse.

– I så tilfelle er dette et dårlig signal å gi, sier Rian til Dagsavisen

Treffsikker ornding 

Stimuleringsordningen er rettet mot aktører som ikke mottar betydelig offentlig støtte for å skape mer aktivitet i kultursektoren, og bidra til et bredere kulturtilbud over hele landet, ifølge Kulturdepartementet.

 

Emneord: