5.oktober vil Wizz Air begynne med innenriksflyvninger. Foto: Elsa Remmert

Wizz Air - studenters bestevenn og fagforeningers mareritt?

Wizz Air skal begynne med rimelige innenriksflyvninger i Norge, men selskapet får kritikk for manglende fagorganisering og tariffavtaler.
Tirsdag, 13 oktober, 2020 - 11:33

Wizz Air skal begynne å fly til Bergen, Tromsø og Trondheim fra Oslo lufthavn Gardermoen. Prisene skal ligge på 199 kroner per vei for alle flyvningene. Wizz Air sier selv at de vil bli det tredje største selskapet på Oslo/Torp-markedet.


Snart vil flyavgangene til Wizz Air stå på denne tavlen. Foto: Elsa Remmert


Innsjekksområdet på Oslo lufthavn. Foto: Elsa Remmert

Studentvennlig pris

Prisen Wizz Air tilbyr er i stor konkurranse med de andre flyselskapene. Det er sjelden man kan fly til de store studentbyene for 199 kroner.

Student Sunniva Døhlen (21) som studerer ved NTNU i Trondheim forteller om blandede følelser rundt Wizz sine nye flyruter.

– Jeg vet at de bryter med mange av protokollene og at mange fagforbund mener vi ikke skal støtte dem, men som student så tenker jeg ikke så mye på det, forteller Døhlen.

Da Døhlen besøkte familie og venner i Oslo-området i helgen, betalte hun 798 kroner for en tur/retur-flyvning med en av konkurrentene. Når Wizz Air begynner å fly fra Gardermoen 5.november, ville hun kunne få den samme turen for halve prisen. Hun er fortsatt usikker på om den lave prisen vil gjøre at hun reiser oftere.

– Nå har jeg i hvert fall muligheten til å dra hjem oftere. Om jeg skulle ønske å dra, så kan jeg bare sette meg på et fly og vite at jeg ikke blir helt ruinert økonomisk, avslutter Døhlen.

 

 


Flytårnet på Oslo lufthavn. Foto: Elsa Remmert

 


Her står flyene parkert før avreise. Foto: Elsa Remmert

Student ved NLA Høgskolen i Bergen, Marius Thomassen (21), er derimot positiv til tilbudet.

–  Jeg har aldri hørt om Wizz Air tidligere, men det kan godt være at jeg benytter meg av tilbudet. Transport har alltid vært dyrt, så har det kommet et billigere alternativ er det bare bra, sier Thomassen.

Skal bruke eksisterende ressurser og avviser fagforeninger

Wizz Air-sjefen József Váradi har fortalt til pressen at selskapet ikke kommer til å ansette nordmenn i første omgang. Han ønsker å bruke av de eksisterende ressursene som finnes i selskapet. 

Váradi forteller at selskapet opererer uten fagforeninger og at de ikke skal inngå tariffavtaler.


Uteområdet på Oslo lufthavn. Foto: Elsa Remmert

Oppfordrer til å styre unna Wizz Air

Forbundslederen for Industri Energi meldte 11.oktober at han vil nekte sine ansatte å fly med Wizz, og innfører nå dette i selskapets reisepolicy. Norsk Flygerforbund er også skeptiske til Wizz Airs holdninger.

Flere fagforeninger reagerer på kommentarene fra József Váradi og støtter Wizz Air-nekten. LO-lederen, Hans Christian Gabrielsen støtter Industri Energis flynekt og håper folk bruker hodet når de bestiller flybilletter.


Snart vil Wizz Airs fly stå klare til å ta av herfra. Foto: Elsa Remmert

 

Emneord: