Amnesty International er kritiske til oppkjøpet av Newcastle United. Foto: Aktiv Oslo (CC Flickr BY-ND-2.0)

Amnesty International er kritiske til oppkjøpet av Newcastle United

– Vi er bekymret for at autoritære regimer bruker sportsklubber til å renvaske sitt eget rykte og omdømme, sier prosjektleder i Amnesty International, Frank Conde Tangberg.
Tirsdag, 9 november, 2021 - 15:41

7. november ble det bekreftet at Mike Ashley hadde solgt Newcastle United til et saudiarabisk konsortium. Konsortiumet heter Public Investment Fund of Saudi-Arabia, og det er ledet av staten i Saudi-Arabia. Oppkjøpet av Newcastle Unitedd har ført til mange ulike reaksjoner. Noen supportere er overlykkelig for at Newcastle har fått søkrike eiere. Andre supportere derimot ønsker ikke å støtte klubben lenger, på grunn av alle menneskerettighetsbruddene som skjer i Saudi-Arabia. 

Ifølge Sky Sports, så har Premier League akseptert å ha et møte med Amnesty International for å diskutere menneskerettslige kriterier i eiertestene.

Prosjektleder i Amnesty International, Frank Conde Tangerg, forklarer hvorfor Amnesty er kritiske til oppkjøpet av Newcastle United.

Det er viktig at menneskerettigheter blir tatt med i vurderingen

Hva mener Amnesty om oppkjøpet av Newcastle United?

– Amnesty er kritiske til oppkjøpet av Newcastle og har derfor bedt om å få et møte med Premier League. Reglene for hvem som kan eie fotballklubber i Premier League er slett ikke gode nok. Det er essensielt at Premier League innfører noen menneskerettslige kriterier som er med i vurderingen av kandidater som ønsker å kjøpe Premier League-klubber. Selv om du begår de mest alvorlige menneskerettighetsbruddene, så kan du likevel kjøpe en klubb i Premier League, og det bør endres, påpeker Tangberg.

 


St James’ Park, arenaen til Newcastle United. Foto: Ben Edge, CC Flickr .

 

Hva tror du er hovedgrunnen til at disse eierne ville kjøpe Newcastle United?

– Dette er en bevisst strategi fra de saudiarabiske eierne som ønsker å sminke anseelsen til Saudi-Arabia. De ønsker å bruke Newcastle for å dra fokuset vekk fra menneskerettighetsbruddene som foregår i landet, og heller gjøre Newcastle til en klubb som bidrar til å skape et positivt omdømme for Saudi-Arabia. Det er dette som er sportsvasking. Newcastle er en enorm klubb med en stor følgerskare, og det utnyttes. Amnesty er bekymret for at ambisjonene om å forvandle Newcastle til en superklubb ikke har noe med genuin fotballinteresse, men har til hensikt å sørge for at folk slutter å tenke på Jamal Khashoggi, Raif Badawi eller de mange andre samvittighetsfangene som er arrestert i Saudi-Arabia, forklarer Tangberg.

Sportsvasking er noe Amnesty har hatt fokus på lenge. Amnesty var også veldig kritiske, da Manchester City ble kjøpt av eiere fra De forente arabiske emirater i 2008. Eierne til Manchester City har kjøpt en rekke klubber over hele verden for å renvaske sitt eget rykte og omdømme. I 2011 kjøpte Qatar Sports Investments Paris Saint-Germain. Kjøpet av Newcastle er altså ikke starten, men det er en del av en allerede pågående trend med regimer som bruker sportsvasking som en bevisst metode.

–Kvinner blir diskriminert i Saudi-Arabia.

Det har lenge vært kjent at Saudi-Arabia bryter menneskerettigheter. Ifølge NRK, fikk kvinner kjøre bil i Saudi-Arabia for første gang i 2018. Amnesty International er en av organisasjonene som kjemper hardt for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia.

– I Saudi-Arabia brytes menneskerettighetene over en lav sko. Kvinner har ikke de samme frihetene som menn. Det tok lang tid før kvinner fikk kjøre bil i Saudi-Arabia. Mange av kvinnene som brukte ytringsfriheten, og som demonstrerte mot forbudet ble arrestert. Veldig mange av landets menneskerettighetsaktivister sitter nå fengslet, eller har reiseforbud. Her ser man hvordan retten til ikke å bli diskriminert, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er bundet sammen, og alle rettighetene brytes i Saudi-Arabia, konstanterer Tangberg. 

– Skyggesidene må komme frem i lyset

Hva tenker Amnesty om at David Beckham skal være ambassadør for Qatar VM?

– Vi oppfordrer David Beckham til å bruke stemmen sin og sette fokus på menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Det er viktig at Beckham ikke bare viser glansbildet av det moderne Qatar, men også bruker sin innflytelse til å snakke om de mindre flatterende sidene som menneskerettighetssituasjonen i landet. Situasjonen i Qatar er alvorlig, og avviklingen av VM har vært direkte bidragsytende til menneskerettighetsbrudd i landet. Det burde ingen dysse ned, sier Tangberg.

Hvorfor er det viktig at Amnesty uttaler seg regelmessig om sportsvasking?

– Amnesty er bekymret for at autoritære regimer bruker sportsklubber og store turneringer til å renvaske sitt eget rykte og omdømme. Amnesty etterforsker og avslører menneskerettighetsbrudd, og dermed uttaler vi oss regelmessig om dette for å belyse de alvorlige situasjonene som gjerne kommer i glemmeboken ovenfor supportere og andre. Dette gjør vi i dag, ved å skape debatt rundt situasjonen i Qatar før fotball VM, forklarer Tangberg.

 

– De investerer i klubben for å renvaske ryktet sitt

I Lillestrøm møter jeg Øystein Eian. Han har vært Newcastle-supporter i over 25 år. Øystein forteller hva han mener om oppkjøpet av Newcastle United.

– På en måte, så er jeg glad for at klubben er solgt fordi Mike Ashley var en forferdelig eier. Han tok ut mye penger av klubben, og han investerte lite i spillerkjøp. Vi trengte nye eiere, men disse saudiarabiske eierne burde aldri fått komme inn i sporten. Det er tydelig at de investerer i fotball for å renvaske ryktet sitt. Premier League burde være klar over alle menneskerettighetbruddene i Saudi-Arabia, så jeg kan ikke begripe hvordan de har fått godkjent oppkjøpet av klubben, forklarer Øystein.


Øystein er ikke fornøyd med de nye eierne. Foto: Adrián F. Z.

Kommer du til å følge laget like tett fremover?

Jeg kommer til å støtte spillerne, men jeg kan ikke støtte disse eierne. Interessen min for laget kommer til å forsvinne gradvis. Alle supportere vil se laget sitt vinne, men ikke for enhver pris, påpeker Øystein.

Tror du oppkjøpet kan bli kansellert?

– Jeg tviler på at Premier League kansellerer oppkjøpet fordi penger betyr alt i dagens fotball. Sportsvasking har dessverre ødelagt mye av idretten, konstanterer Øystein.

 

 

 

 

Emneord: