Munnbindanbefalinger

Fram med munnbindet igjen

Trondheim kommune bekymrer seg over nye høye smittetall. Som tiltak anbefales gjeninnføring av munnbind.
Torsdag, 4 november, 2021 - 10:29

–Grunnen til at munnbind kanskje innføres igjen, er fordi vi ser mye smitte, sier Harry Tiller (55), kommunikasjonssjef for Trondheim kommune.

I løpet av tirsdagen ble det registert 172 nye koronasmittete personer i Trondheim kommune. 13 av disse ble på mandag innlagt for koronasmitte på Trondheims sykehus, St. Olavs hospital. I dag, tirsdag, var det 7 innleggelser. 


Anbefalingene for bruk av munnbind kom i dag. Foto: Linda A. H. Lourenco 

– Det er spesielt store utbrudd på skoler, hvor elever smitter foreldrene og lærerne sine, forteller Tiller som stadig får nye oppdateringer på smittetallene.

Ifølge en rapport fra Trondheim kommune er 26% av de smittede fra videregående skoler og 21% fra barnehager.


Anbefalingen fra kommunen blir også holdt i rådhuset, og det er ingen å se i gangene. Foto: Linda A. H. Lourenco

Tiller forteller at kommunen ikke er redd for at hele samfunnet bryter sammen, men at det kan føre til potensielt manglende arbeidskraft i samfunnet.

– Vi tror at mange må være hjemme med syke barn, eller fordi de er syke selv. Da kan det bli mangel på ansatte i barnehager, skoler og helsetjeneser, sier Tiller.


Munnbind og hurtigtester har blitt en vanlig dagligvare. Foto: Linda A. H. Lourenco

Forsiktig opptrapping

Kommunikasjonssjefen mener at å anbefale munnbind er en ganske forsiktig opptrapping, og at det fremdeles er viktig å bruke antibac, vaske hendene og holde avstand.

– Vi tror det vil hjelpe, sier Tiller.


Selv om tallene øker, er Harry Tiller (55) optimistisk på at det vil roe seg ned igjen. Foto: Linda A. H. Lourenco

Tiller utrykker likevell bekymringen for at tallene øker fort.

– Vi ser at mange har blitt smittet, og med den informasjonen vi har fått, kommer tallet til å bli høyere i morgen. Vi er nødt til å se utover uken om det må tilføres strengere grep, forteller Tiller.


Hvis anbefalingene blir strengere, kan folketomme gater som dette bli et vanlig syn i Trondheim. Foto: Linda A. H. Lourenco

Venter på reaksjoner

Kommunen har ikke fått noen store reaksjoner etter at de gikk ut med anbefalingen tirsdag. Så langt har de fått 186 likes på facebook-posten sin, med et støttende kommentarfelt.

– Folk i Trondheim har vært veldig flinke og pliktoppfyllende, men jeg skjønner at de er lei. Jeg håper i det minste at folk bruker munnbind på bussen og i trange butikker, sier Tiller.


En ny periode med munnbind på kjøpesenteret blir kanskje et vanlig syn igjen. Foto: Linda A. H. Lourenco

 

Viktig å følge rådene

Celina Solhaug Sørum (24) kom med toget fra Gjøvik til Trondheim mandag kveld. Selv bodde hun i Korea da koronapandemien startet, og hun holder fremdeles fast på munnbind-vanene. Da Trondheim kommune kom ut med ny anbefaling om munnbind, var ikke dette noe problem for Sørum.

– Det er viktig å følge rådene, slik at vi blir ferdig med denne pandemien så fort som mulig, sier Sørum.


– Det viktigste er at vi tar vare på hverandre, sier Sørum. Foto: Linda A. H. Lourenco

Hun tok toget tilbake til Gjøvik onsdag, og er spent på om folk kommer til å bruke munnbind.

– Jeg tenker at det ikke skader å ha på munnbind. Hvis det er med på å beksytte de utsatte, så er det noe jeg vil gjøre. Jeg forstår at folk er lei, men hvis vi sammarbeider går denne pandemien fortere over, sier Sørum.


Sørum bruker munnbind selv når hun ikke tar kollektiv transport. Foto: Linda A. H. Lourenco

 

Emneord: