I disse lokalene på Alexander Kiellands plass skulle Cultivate Food åpne i høst. Foto: Tuva Schøyen Grue

Cultivate Food må utsette åpning

Den ferske restaurantkjeden Cultivate Food skulle åpne i nye lokaler på Alexander Kiellands plass i høst. Nå må de utsette til neste sommer.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 11:47

De plantebaserte spisestedene er kjent for å benytte seg av økologiske råvarer, og for å fremstille maten på mest mulig miljøvennlige måter. 

På fredag er det ett år siden bedriften åpnet sin første restaurant i Helgesens gate på Grünerløkka. Siden har de åpnet spisesteder på Aker Brygge og på Myrens Verksted. Etter planen skulle de åpne på St. Hanshaugen og Alexander Kiellands plass i høst, men slik blir det altså ikke. 

– Vi gjennomførte en markedsundersøkelse for å se hvor det selges mest vegansk mat i Oslo. Undersøkelsen viste at Grunerløkka, Alexander Kiellands plass og St. Hanshaugen var de områdene med mest veganere, så da var det naturlig for oss å åpne spiseri der.

Det sier regionssjef i Cultivate Food, Alexandra Stenhaug. Hun forteller videre at de planla å åpne flere restauranter som baserer seg på samme konsept, men som alle har små variasjoner. 

– Vi vil at kundene skal vite hva de kommer til, men at hvert lokale likevel skal være unikt. Spiseriet på Alexander Kiellands plass skulle blant annet ha bedre uteservering, forteller hun. 


Regionssjef Alexandra Stenhaug må med tungt hjerte utsette utvidelsen av bedriften. Foto: Privat

Rimelig og tilgjengelig

Restaurantsjef på Cultivate Food Grünerløkka, Maria Del Mar Marin Andrades, forteller at spisestedet ønsker å være en del av folks hverdag.

– Vi skal tilby vegansk mat til rimelige priser. Målet er at alle skal ha råd til å spise her flere ganger i uken, ikke bare en sjelden gang, forklarer hun. 

Restaurantsjefen understreker også at de ikke bare vil nå veganere, men også de som er nysgjerrige på denne typen kosthold.

– Med rimelige priser blir terskelen lavere for å utforske alternative menyer. Jeg synes det er flott at vi kan tilby dette flere steder i Oslo, sier hun. 

Krevende verdenssituasjon

At kjeden skulle ekspandere mye det første året, lå i budsjettet helt fra begynnelsen av. Det gjorde imidlertid ikke prisøkning på råvarer og strøm. 

– Målet vårt er å ha lave priser på maten. For å kunne finansiere utvidelsen, måtte vi ha økt prisene. Vi vil ikke gå bort fra idealet vårt bare for å ekspandere, så da blir det riktig å beholde prisene og heller la være å åpne i nye lokaler, sier Andrades. 

– Vi må avvente åpning på grunn av verdenssituasjonen, rett og slett. Hadde det vært opp til oss, hadde vi åpnet begge disse stedene i høst, men på grunn av pandemien og den økonomiske situasjonen blir ikke det noe av, informerer regionssjef Stenhaug. 


Her kan du ikke bestille smoothie bowl eller avokado toast før til sommeren. Foto: Tuva Schøyen Grue 

Dropper St. Hanshaugen

Investor og eier i bedriften er Atle Brynestad, som også eier Hadeland Glassverk og Porsgrunds Porselænsfabrik. Tidligere denne uken skrev NRK at også Hadeland Glassverk sliter økonomisk, og at industribedriften frykter å måtte stenge dersom ikke strømutgiftene blir lavere. Nå selger de ut lagerbeholdningen for å ha råd til å betale strømregningen. 

Disse økonomiske utfordringene fører nå til at Cultivate Food har sagt fra seg lokalet på St. Hanshaugen, og gått helt bort fra ideen om spisested der. På Alexander Kiellands plass har de ikke gitt opp, men satser på å få åpnet neste sommer.  

– Det er fryktelig synd, men vi får bare gjøre det beste ut av situasjonen, avslutter Stenhaug. 

Emneord: 
Tags: