Zuleika Orvedal, Sophia Johansson, Elizabete Strike og Eirik Halland står bak ideen om organisasjonen FLOKE og flokemarkedet. Foto: Aina Brunborg Ihle

Marked i nye lokaler

Kreativitet og inspirasjon ventet de besøkende, da Floke for første gang åpnet dørene til markedet i nye lokaler.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 11:35

Floke arrangerte sitt månedlige marked i sine nye lokaler på Grünerløkka. Bare minutter etter åpning var lokalet fullt av kjøpsglade deltagere.

Markedet ble for første gang arrangert i mai 2021 og har inntil nå blitt holdt på forskjellige lokasjoner. I helgen ble markedet for første gang holdt i Flokes egne lokaler i Markveien 35b.

Jentene Zuleika Orvedal og Sophia Johansson er initiativtakerne til organisasjonen. De ville lage et miljø av kreative og skapende elementer, hvor folk kan dele kunst og erfaringer. Floke ble laget utifra en visjon om et sted hvor man kan utvikle seg kreativt, forteller Orvedal.

Kreativitet har ingen grenser

På markedet kan man kjøpe alt fra klær og tilbehør til såper og malerier. 

– Floke skal være en arrena for kreativtitet, der man kan hente inspirasjon, skape og utrykke seg uansett form, forteller Zuleika Orvedal. 

Det er ingen begrensinger på hvilke produkter som får stilles ut i Flokes lokaler. Markedet vårt er satt sammen av mange forskjellige og kreative produkter, det er en hel floke av ulike kreasjoner, derav navnet FLOKE, sier Orvedal.  

Lar seg ikke stoppe

Lokale kunstnere og håndtverkere inviteres til markedet for å vise frem og selge sine produkter. Deriblant er kunstneren Joakim Knutzen, bedre kjent på instagram som @colorblinddddd. Han driver blant annet med gatekunst og grafiti. Knutzen som brukernavnet tilsier er fargeblind, men lar ikke dette hindre han fra å gjøre det han liker aller best. 

– Jeg er fargeblind, men jeg lar ikke det stoppe meg fra å være kreativ og gjøre det jeg elsker, sier Knutzen.

Det er Knutzens første gang på markedet og han er fornøyd med oppmøtet.


Kunstneren Joakim Knutzen er fargeblind, men lar ikke dette stoppe han. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Et marked for inspirasjon

En av Flokes visjoner er at unge kreative skal la seg inspirere av andre. Marcus Hill er også kunstner og forteller at han blir inspirert av kunstnerne rundt seg. 

– I look around and see all these different creations, and I just want to create, forteller han. 

Hill nikker mot Knutzens verker og innrømmer at han blir svært inspirert av kunstneren i naboboden. 


Marcus Hall lager malerier og print. Dette har han utstilt på Flokemarkedet. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Det er ikke bare kunst og malerier som får plass på Flokemarkedet. Pernille Melilla dannet firmaet Melilla, på vårparten i 2021. Hun selger håndlagde smykker, av høy kvalitet. Smykkene har hun tatt med seg på markedet, som hun har deltatt på flere ganger tidligere.

Melilla forteller at hun synes at Floke er et kjempebra konsept, og at markedet hjelper henne med promotering og salg av smykker. Hun omtaler Floke som et samlingspunkt for oppfinnsomme sjeler .

– Det er så gøy å møte andre unge som også lager ting, legger hun til.


Pernille Melilla designer, lager og selger sine egne smykker. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Et flott bidrag til kulturen

Markedet kryr av besøkende fra både nær og fjern, og alle har kun gode ord å si. Australierne Coco Fishlock og Olivia Wood er i Oslo på ferie. De, som mange andre kom over markedet på instagram og tok turen til Grünerløkka i håp om å finne noen skatter. 

Venninnene synes at markedet er et flott bidrag til felleskapet. De omtaler markedet som en fargerik kulturell begivenhet

– We don’t have places like this in Australia, I think it’s a great contribution to the younger community, forklarer Fislock.


Coco Fishlook og Olivia Wood kommer helt fra Australia og besøker Flokemarkedet. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Jentene ønsker lignende konsepter i hjemlandet, men ler bort spørsmålet om de selv kunne startert et tilsvarende marked. 

– I am not that artistically gifted, sier Wood og smiler. 

Mye mer enn et marked

Markedet finner sted i andre etasje i markveien 35b og huser månedlig rundt 30 lokale og nasjonale aktører. Over 100 aktører har bidratt siden markedet startet opp i 2021. Aktørene er gjerne eiere av små bedrifter, men også de som driver på hobbybasis. Kunst, håndverk, vintage og secondhand er utstilt på markedet. Gjennom arbeidet med markedet har flere unge fått nyttig arbeidserfaring. 

Floke er mye mer enn kun et marked. Andre etasje er vanligvis reservert Flokes skaperverksted. Her har unge et rom for å skape det de vil, med redskaper og utstyr som lånes ut på stedet. Som medlem av Floke kan man stille ut sine verker på markedet eller i Flokes egen butikk. 

Floke-studio, deres egen butikk er plassert i første etasje. Butikken innehar et utvalg produkter fra lokale kunstnere, vintageklær og interiør. 

Flokes mål er å hjelpe fram og inspirere unge aktører, her er det rom for kreativitet og alle er velkomne. 

Emneord: