Rektor ved Rønningen folkehøgskole, Ottar Nesje, forteller at de vant folkehøgskolenes bærekraftpris for 2020. FOTO: Matias Næss Lysholm

Reiser utenlands tross økende klimatrussel: – En balansegang

Selv om global oppvarming er en økende trussel i samfunnet, velger Rønningen folkehøgskole flyturer for enkelte linjer. Det begrunner de med fokus på mer enn ett bærekraftsmål.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 10:34

– Vi vet at det medfører et økt klimaavtrykk, men vektlegger elevenes globale dannelse på disse linjene. Det vil si elevenes forståelse rundt for eksempel internasjonal skjevfordeling og økonomisk urettferdighet, sier Ottar Nesje, rektor ved Rønningen folkehøgskole. 

Han forteller at det er få av linjene på skolen som reiser ut av Europa. Linjen “Globalt engasjement OSLO” kom nylig hjem fra Palestina.

– Vi tok et valg og opprettholder reisene som inneholder et faglig tilbud der vi besøker våre partnere i Sør-Afrika og Palestina. For de andre linjene har gjort en endring og reiser innad i Europa hovedsakelig med buss.  

Nesje sier at FNs bærekraftsmål handler mye om global utvikling. 

– Bærekraft er mer enn klima og miljø. Det er også sosial og økonomisk bærekraft.

– Opp til hver enkelt skole

Anne Tingelstad Wøien er daglig leder i Folkehøgskolerådet. Hun beskriver det som et samarbeidsorgan mellom folkehøgskoleorganisasjonene og myndighetene.


Daglig leder i Folkehøgskolerådet, Anne Tingelstad Wøien, sier det hadde blitt krevende med nulltoleranse for flyreiser. FOTO: Svein Finneide 

– Det er opp til hver enkelt skole å ta sine egne beslutninger. Vi er ikke et juridisk organ som pålegger skolene noe. Det må hele tiden være en vurdering om man oppnår det man ønsker med den reisen man skal ta, sier Wøien.

I 2019 vedtok alle de 5 folkehøgskoleorganisasjonene at de ville redusere klimagassutslippene med 40% innen 2030.

– Skolene forpliktet seg til dette og leverer rapporter. Slik følger vi utviklingen frem mot 2030.

Wøien ser en tydlig positiv effekt av vedtaket.

– Det viktigste er at skolene har blitt oppmerksom på dette. Alle skal ha en egen plan og jobbe for det. Vi ser at engasjementet er stort, sier hun.

Tatt miljøvennlige valg

I tillegg til å vurdere det faglige tilbudet i reisene sine, jobber også Rønningen folkehøgskole med bærekraft på skolen.

– Vi tok klare energivennlige valg da vi bygget skolen i 2016/17.  Vi valgte blant annet en resirkulerbar kunstgressmatte uten gummikuler og vi boret etter jordvarme. Oslos tredje største solcelleanlegg ligger på taket vårt og elevene har ruterkort, sier rektor Ottar Nesje.

– Vi jobber mye med elevenes bevisstgjøring rundt dette tema, fortsetter han og trekker fram eksempler på opplæring rundt hvordan de forsyner seg i kantina.

Hard konkurranse

Nesje peker også på at færre lange turer gjør at de stille svakere i konkurranse med andre skoler.

– Vi har merket at når konkurrentene fortsetter å dra til Brasil og vi ikke gjør det, mister vi elever. Da kommer økonomi inn i bildet.

– Noen ganger tenker jeg at er det noen som skal reise så er det folkehøyskoleelever. Vi setter reisen i et læringsperspektiv. Verden er klasserommet. Da er det bedre at Equinor tar møte sitt på Teams og ikke reiser til Rio (de Janeiro) for å ha møte med oljeprodusenter, avslutter han. 

Rønningen folkehøgskole vant i 2020 “folkehøgskolenes bærekraftpris”. Les juryens begrunnelse her.

 

Emneord: