Medeiere Nelly Jonsson og hennes partner foran keramikkovnen. Foto: Brede Bremnes-GIlje

Keramikkverksted har det tøft

Rekordhøye strømpriser påvirker ikke bare husholdningene og større institusjoner.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 15:01

Siden starten på Europas strømkrise ifjor høst har vi hørt mye om hvordan det påvirker husholdninger og institusjoner. Hva med dem som driver hobbyvirksomhet?. Journalen har vært i kontakt med keramikkverksted som forteller om en utfordrende tid. 

Sterkt påvirket av strømprisene

Nelly Jonsson som er medeier i konseptet “Klumpen Keramikk” kan fortelle at strømkrisen har påvirket deres drift betydelig. De har en ikke-kommersiell bedrift der folk leier seg inn selv. 


Klumpen keramikkstudio. Foto: Brede Bremnes-GIlje

–Vi har et system der folk leier seg inn i fritiden, og blir på en måte med som medeier. Jo flere folk som leier seg inn, jo mindre må vi eiere dekke regningen selv, forteller Jonsson. 

Hun legger til at strømkrisen har gjort at de har vært nødt til å øke prisen litt for å leie seg inn. De økte prisen med ca. 20 prosent, men hun påpeker at det ikke har vært en drastisk endring slik at de ikke skremmer vekk kundene sine. De startet driften rett før strømkrisen begynte høsten 2021, og hadde da et lite overskudd som de satt inn i driften. Nå er situasjonen litt annen.

–Vi må bruke en stor del av vår egen lomme for å holde driften oppe. Vintermånedene ifjor var de tøffeste, og vi gruer oss til denne vinteren, sier Jonsson

Hun forteller også at de har diskutert mulighet for å måtte stenge driften i noen måneder over vinteren, også åpne igjen til våren. Jonsson sier at de skal gjøre alt de kan for å unngå en slik situasjon.

Ikke alene


Glazed and amused er et brenneri ved Markveien på Grünerløkka Foto: Brede Bremnes-Gilje

Brenneriet “Glazed and amused” på Grünerløkka forteller også om en lik situasjon. Eier og driver Thea Johansson (57) forteller likevel at det kan være vanskelig å sammenligne med hvordan det var rett før strømkrisen.

–Selvfølgelig påvirker det driften. Før strømkrisen hadde vi jo hatt nesten to år med pandemi. Det er derfor umulig å kunne sammenligne driften rett før strømkrisen med nå fordi vi ikke får en skikkelig fremstilling, forteller Johansson.

Hun legger til at driften aldri har kommet seg opp fra før pandemien. Nå skal Johansson pensjonere seg, og selger dermed bedriften videre.

Forventet

Jonsson fra Klumpen forteller at folk som driver med keramikk vet at det er en dyr hobby. Én runde med brenning i keramikkovnen tar 100 kilowatt timer. Med strømpriser så høye som vi har sett de siste månedene er det ikke rart det påvirker driften.

–Vi vet at det ikke er den billigste hobbyen, så vi er kanskje mer villige til å spytte inn det lille ekstra når det blir nødvendig, avslutter Jonsson.