Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige treningsklær!

Treningsgruppa "Årvoll utetrening" er ute hele året, uansett vær.
Mandag, 6 november, 2023 - 21:36

Årvoll utetrening er et treningstilbud for befolkningen i Bydel Bjerke og omkringliggende bydeler. Treningsgruppa ble startet opp av Lin C. Andersen og Hege K. Fosser Pedersen, i august 2020. De bor begge på Årvoll og hadde et ønske om å gjøre noe bra for nærmiljøet deres gjennom et godt treningstilbud for voksne.

– Vi savnet et slikt tilbud som passer for dem som ikke vil trene på studio, men liker seg utendørs og i selskap med andre, forteller Pedersen.

Hun tror at det, for mange, er lettere å komme seg på trening når man vet at noen er der og venter på deg.

Et godt team


Lin Andersen (til venstre) og Hege Pedersen (til høyre) er ansvarlige for treningstilbudet. Foto: Idun H. Jakobsen

Andersen og Pedersen ville gi lokalbefolkningen et treningstilbud som passer for alle, uansett startnivå. Andersen har selv over 20 års erfaring som trener og er utdannet idrettspedagog.

Sammen med Pedersen, som er utdannet journalist og tar seg av markedsføring og videreutvikling av prosjektet, utgjør de et godt team. I tillegg til gruppetrening tilbyr de også personlig opplegg og tettere oppfølging for de som ønsker det.

Oppmøte på trening

– Vi har ektepar, naboer, mødre og døtre, venninner, kamerater, naboer og bekjente som trener hos oss. Noen blir også kjent med nye i nabolaget og det er en super bieffekt, forteller Pedersen.

Denne høsten har nærmere 90 personer deltatt på kurset deres. Pedersen forteller at de er fornøyde med at så mange trener med dem sesong etter sesong.


Når snøen kommer arrangeres det skikurs. Foto: Hege K. Fosser Pedersen 

Hun forteller at det er godt oppmøte, også på vinteren. Om vinteren har de satt maks antall per økt til 20 stykk, og det er omtrent alltid fullt. Gruppa trener ute hele året, uansett vær. Hun forteller også at alle treningsøktene er forskjellig, og at de ofte drar på skiturer om vinteren når snøen kommer

Andersen syns ikke snø er et problem for treningen.

– Det er ikke snøen som er problemet, det er lyset. Det begrenser litt steder vi kan være, sier hun.


Her er en ivrig gjeng fra Årvoll på tur over Romsdalseggen. Foto: Hege K. Fosser Pedersen 

I tillegg til ukentlige treninger har de også arrangert skikurs, morgentrening og felles tur til Åndalsnes og Romsdalseggen. På turen til Romsdalen gikk 27 «årvollinger» over Romsdalseggen. Pedersen forteller at de trolig gjentar turen neste høst.

En våt treningsøkt


Det var godt oppmøte på treningsøken, til tross for trist vær. Foto: Eline Muniz Aslaksen 

En fuktig mandags ettermiddag møtes Årvoll utetrening til dagens økt. Til tross for det kjipe været er humøret godt blant deltakerne, og det er mange som møter opp. En av dem er Tina Bergan.


Tina Bergan er fast deltaker på treningene. Foto: Eline Muniz Aslaksen 

Bergan har vært med på treningene helt fra start.  

– Jeg ville først og fremst begynne fordi det var Corona og jeg ville ut og møte folk, sier hun.

Bergan bor selv på Årvoll og forteller at det er behagelig at treningene er i nærheten. Hun synes det beste med treningene er at hun får pushet grenser hun ellers aldri hadde pushet.

– Jeg har ikke viljestyrke til å drive meg selv på den måten, så når Lin står og pisker så gjør du det du blir fortalt, ler hun.

Bergan er enig med Andersen i at det er lettere å komme seg på trening når man vet at noen er der og venter på deg.

– Sånn som i dette været her, du hadde jo ikke kommet om du var alene, sier hun.


Roar Lund-Johnsen er også med på treningene. Foto: Eline Muniz Aslaksen 

Roar Lund-Johnsen har, i likhet med Bergan, også vært med helt fra start. Han forteller at han ville begynne fordi han trengte noe mer enn kondisjonstrening, og at det er godt å ha en fast avtale. Han er også enig i med Andersen.

– Ja, det er mye, mye lettere å komme seg ut. Det er tvilsomt at jeg hadde vært ute og trent i dag i dette været hvis jeg skulle trent alene, sier han.

Lund-Johnsen forteller at det beste med Årvoll utetrening er at det er nært, hyggelig og sosialt. I tillegg trekker han frem at han føler treningen gir resultater.

– Jeg husker at første gang jeg var med skulle vi ta pushups og da syns jeg 10 pushups var tungt, mens nå kan jeg ta 40 pushups uten problem. Treningen hjelper, sier han.

Vil du anbefale andre å bli med på Årvoll utetrening? 

– Veldig sterkt, så lenge jeg får en plass selv, svarer Lund-Johnsen.

– Det vil jeg 100%, svarer Bergan.

Første trening- en hyggelig overraskelse


Bilde fra en tidligere treningsøkt. Foto: Hege K. Fosser Pedersen

Andersen forteller om den første treningen de noen gang hadde. 35 stykk hadde meldt interesse på Facebook, men ti minutter før treningen skulle starte var det ingen deltakere å se.

– Jeg håper det kommer i hvert fall ti stykker, forteller hun at hun hadde tenkt da det kun var et par som hadde møtt opp rett før treningen skulle begynne. Men så skjedde noe hun ikke hadde forventet.

– Fem på seks, da åpnet hele sletta seg og det kom 80 stykker, ler hun.

Siden det har de opparbeidet seg en god, fast gjeng som kommer på trening og noe som virker som et veldig godt treningsmiljø. 

Emneord: