Rollebesetningen tok imot stående applaus fra publikum på premierekvelden. Foto: Madeleine Skogvik

Fra serie til teatermagi

Kristianias Magiske Tivolitheater var å se på TV jula 2021. I år får man også oppleve det som teaterforestilling på Oslo Nye Theater.
Fredag, 3 november, 2023 - 14:33

Administrerende direktør for Oslo Nye Teater, Jan Beckmann, prater varmt om forestillingen. Han legger til at de er veldig spente i forkant av premieren. 


Administrerende direktør Jan Beckmann. Foto: Madeleine Skogvik

– Det er jo en fantastisk forestilling. Den er hjertevarm, rik og mangfoldig. Vi gleder oss veldig mye.

Fra tv-serie til teater

Dette er første gang stykket blir satt opp som teater forestilling, men ikke første gang fortellingen blir presentert for det norske folk.

– Kristiania Magiske Tivolitheater gikk som NRKs julekalender i 2021 og hadde stor suksess. Vi håper dermed på like stor suksess på teaterversjonen som med tv-serien, forklarer Beckmann.

Det er ikke første gang Oslo Nye Teater setter opp teaterforestillinger som originalt var tv-serie. Snøfall som ble sendt på tv i 2016, ble dramatisert til et teaterstykke i 2018. Stykket ble nominert til Heddaprisen for beste barneforestilling.

– Vi har mye erfaring med å overføre tv-serien til scenen, og heldigvis har vi fått samarbeide tett med NRK.

– Den største utfordringen med å overføre tv-serier til scenen er kanskje å komprimere 24 episoder til en forestilling på 2 timer.

– Men Kjetil Indregård som har skrevet manus har gjort en fantastisk jobb, skryter han.

Magisk


Flere generasjoner koste seg. Milla (11) og Agnes (9) Polsten Lunden, sammen med bestefar Øyvind Hartmann (73). Foto: Madeleine Skogvik

Det kan Milla Polsten Lunden (11) bekrefte. Hun så tv serien da den kom ut i 2021, og fremhever at teateret har klart å få frem det viktigste i historien.

– Selv om jeg ikke hadde sett tv-serien fra før hadde jeg klart å skjønne alt i historien. Man trenger altså ikke å se tv-serien før man ser stykket, forteller hun.

Forest (3) og mamma Kristin Eilertsen var også begeistret for forestillinga. Det var Forest´ første gang på teater og mamma beskriver forestillingen som helt magisk. 


Kristin og Forest Eilertsen. Foto: Madeleine Skogvik

Historisk bakteppe

Forestillingen tar sted i det historiske Oslo, nærmere bestemt i gamle Vika. Forestillingen er løst basert på et tivoli som eksisterte i det området ved århundreskiftet. Her følger vi alle de forskjellige karakterene som bor og jobber på tivoliet. Fortellingen tar opp temaer som klasseskille, tilhørighet, vennskap og håp. Og ikke minst tar den sted i juletiden.

Beckmann fremhever at det er i jula teateret får flest publikummere.

– Det er egne krefter i sving i jula. Folk går på teater når de vil oppleve ting med familien, og hva er vel bedre enn en storslått juleforestilling, sier han med et smil.


Utstillingen skildrer et gammeldags hjem. Foto: Madeleine Skogvik