Snart kan du bestille de førerløse bilene fra mobilen din. Foto: Hanne Styve
Groruddalen:

Snart kan du bestille bil, helt uten sjåfør

Ruter vil sette ut et titalls selvkjørende biler i et avgrenset område på Groruddalen. Reisende i området har delte meninger om prosjektet.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 10:34

– Jeg hadde ikke turt å sitte på en sånn bil i utgangspunktet. Da måtte jeg i så fall ventet til noen jeg kjenner hadde prøvd det ut først, for å være sikker på at det faktisk er trygt.

Det sier Tiril Salvesen. Hun kjører ofte egen bil når hun skal fra A til B i området. Det er nettopp det ruter vil forsøke å gjøre noe med.


Tiril Salvesen har familie som bor i Groruddalen. Hun har bare tatt bussen dit en gang. Foto: Hanne Styve

De første bilene vil settes ut allerede på nyåret. Målet med pilotprosjektet er, ifølge Ruter, å bane vei for mer permanente selvkjørende løsninger i kollektivtransporten. Bilene kommer ikke til å erstatte bussene som allerede kjører i området, men heller være en bestillingstjeneste hvor de reisende kan plukkes opp på gitte hentesteder. Om flere skal samme vei, vil de dele bil.

Bekymret for trafikksikkerheten

Salvesen er ikke den eneste som er redd for egen sikkerhet i møte med selvkjørende biler i trafikken. Student, Anna Telhaug, synes også det høres litt skremmende ut.

– Jeg blir jo litt skeptisk med en gang. Hadde jeg sett en selvkjørende bil uten noen som fører den, hadde jeg tenkt at noe var veldig galt.

På spørsmål om det er trygt med selvkjørende biler svarer Ruter ja. Selskapet skriver i sitt faktaark om prosjektet, at trafikksikkerhet er deres høyeste prioritet hver dag. De kan fortelle at Vegdirektoratet har strenge sikkerhetskrav som de må leve opp til.

– Det hadde beroliget mange om ruter hadde kommet ut med mer informasjon. Jeg lurer veldig på hvordan de har tenkt til å forsikre meg og andre om at dette faktisk er trygt, sier Telhaug. Hun er likevel åpen for ideen, med tid.

– Slike ting virker jo helt tullete i starten, også plutselig blir det helt vanlig.


Anna Telhaug bor på St.Hanshaugen, men reiser ofte rundt i Groruddalen. Foto: Hanne Styve

Igang i San Francisco

Selv om selvkjørende biler i trafikk kan høres dystopisk ut for mange, er det ikke noe nytt. Selskapene Waymo og Cruise har siden tidligere denne høsten plassert ut hundrevis av selvkjørende taxi-biler i den amerikanske storbyen San Francisco. Disse opererer døgnet rundt, og har på kort tid blitt et vanlig syn for befolkningen. En video av en slik bil kan ses lenger nede i saken.

Ruter legger ikke skjul på at det er her noe av inspirasjonen kommer fra. På faktaarket om prosjektet skriver selskapet:

– Flere steder i verden, hovedsakelig USA og Kina, finnes det allerede selvkjørende transporttjenester som opererer ubemannet i vanlig trafikk. I prinsippet er det mulig å lansere slike tjenester også i Norge. 

De mener at selvkjørende transport vil bli vanligere og vanligere. De mener også at vi bør forberede oss på hvordan vi ønsker at innføringen av selvkjørende kjøretøy skal skje i Norge.

Håper det kan bli et positivt tilskudd til lokalsamfunnet

– Det er lettere å komme seg fra sted til sted i byen, men oppe i groruddalen er det ikke like enkelt, forteller Telhaug. 

Hun er selv fra området, og tar mye buss for å besøke venner. Hun forklarer at det er enkelte områder i Groruddalen som er vanskelig å komme seg til med buss. Om hun skal dit er hun nødt til å ta bilen. Et slikt prosjekt mener hun kan endre dette.

– Hvis jeg kan være trygg på at det er sikkert, og at det ikke blir veldig dyrt, hadde jeg nok brukt det.

Emneord: