Gamle Oslo er en av de bydelene som bruker mest cannabis. Nå vil ruskonsulenter i bydelen ufarliggjøre å snakke om rusmidler. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Vil ufarliggjøre samtaler om rusmidler

Et unikt kurs skal lære foreldre i Gamle Oslo om rusmiddelbruk blant ungdom.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 18:50

Ifølge Ung i Oslo-undersøkelsen har det skjedd en økning i rusmiddelbruk blant unge siden 2021. Dobbelt så mange ungdommer har prøvd kokain i 2023, sammenlignet med to år tidligere. Økningen har hovedsakelig skjedd blant eldre tenåringer, særlig blant gutter som drikker mye alkohol.  

Undersøkelsen viser også at 16 prosent av ungdom i Oslo har prøvd hasj eller marihuana i løpet av det siste året. Bruken er vanligst blant videregående elever, og er høyere blant gutter enn hos jenter. Mot slutten av videregående rapporterer nesten 40 prosent av gutter og 25 prosent av jenter å ha prøvd cannabis.

Gamle Oslo er en av bydelene som rapporterer høyest bruk av hasj og marihuana blant ungdom.

På Tøyen ruskonsulentene Frikk Hareide og Juweria Hassan arrangerte et unikt kurs for foreldre i Gamle Oslo, for å gi foreldre den nødvendige informasjonen om rusmiddelbruk blant ungdom. Opplegget er fordelt over tre kvelder, som tar opp ulike temaer knyttet til rusmidler.

Gjennom et samarbeid med Tolletaten, fikk foreldre se rusmidler på nært hold for å få en bedre forståelse av stoffene. Ved dette håper Frikk Hareide at foreldrene vil ha bedre mulighet til snakke med barna sine om rusmidler, og bidra til å forebygge bruk. 


Ruskonsulenten Frikk Hareide mener det er viktig å følge med på barnet sitt, slik man kan merke atferdsendringer. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

– Vi skal ikke ufarliggjøre bruken av rus, men vi vil ufarliggjøre det å snakke om rus. Da trenger man rett og slett informasjon, og det tenkte vi foreldrene fortjener å få, forklarer Hareide. 

Hareide forteller at de blir nedringt av foreldre fra andre bydeler som ønsker lignende tilbud i deres bydel.

– Vi håper arrangementet kan legge press på andre bydeler til å gjennomføre lignende opplegg, sier han.

Bruke sansene

Gjennom første samling skulle foreldrene besøke forskjellige rom, som tok for seg de vanligste rusmidlene blant unge. I løpet av denne dagen skulle foreldre prøve få informasjon om hvordan ulike rusmidler ser ut, hvordan de lukter og hvilken effekt de har på kroppen. 

– Det som var unikt med vårt arrangement var at vi hadde med oss Tolletaten, som tok med seg cannabis, opioder, kokain og andre rusmidler. Foreldrene fikk se og lukte på rusmidlene på ekte, og ikke bare se dem på bilder, forteller Hareide. 

– Det var viktig for oss å lage et læringsopplegg som var tilpasset foreldre med ulike kompetansenivå. Noen kan mye om rus, noen kan ingenting. Noen kan mindre norsk. Av den grunnen tenkte vi det var viktig å kunne ha et tilbud der man kunne få brukt andre sanser enn å bare lytte. Man kan få muligheten til å se, lukte og kjenne på dem også. 

I kurset får foreldrene informasjon om hvordan rusmiddelutstyr blir brukt, der man får se utstyr som bonger, sprøyter,  rullepapir og kvern.


Hareide fortalte at det å se rusmidler personlig, vil gi foreldrene en bedre forståelse av midlene. Foto: Marco Verch Professional Photographer (CC BY 2.0 Flickr)

Hvordan snakke om rus

Andre samling tok for seg hvordan man kan snakke til ungdom om rusmiddel. Hareide mener foreldre spiller en avgjørende rolle i forebygging av rusmiddelbruk blant ungdom. 

– Det er viktig for oss som aktører at både foreldre og ungdom har den informasjonen de trenger. Men vi møter bare ungdommer av og til, som for eksempel på skolen. Foreldrene har den trygge basen hjemme, og skal hjelpe ungdommene med å utvikle seg, og håndtere følelsene sine på en god måte.

– Vi holder opplegget nå for å gjøre foreldre bedre beredt til å ta de samtalene om rus og mental helse, som veldig ofte henger sammen. Rus er ofte bare et symptom på et problem, så da må man prøve å finne roten til det, legger han til. 

Hareide forteller at mange foreldre kan ha en tendens til å være strenge og sette harde grenser mot sine barn når det gjelder rusmidler.

– Innimellom kan dette være riktig. Men jeg tror veldig mange ungdommer kan bli skremt av det, og da unngå å snakke om temaet med sine foreldre. Mange ungdommer kommer til å bruke rusmidler enten vi vil det eller ikke, og det er viktig at de tør å ta kontakt med foreldrene sine, sier Hareide.


Ifølge Ung i Oslo-undersøkelsen, føler de aller fleste ungdom ikke et press på å prøve cannabis. Foto: Cannabis Urlaub (CC BY 2.0 Flickr)

Hvem kan man kontakte

I den tredje samlingen, som er på torsdag, vil kursholderne invitere ulike aktører som kan støtte opp foreldre i møte med rus. Barnevernstjenester, NAV, utekontakter og ruskonsulenter vil være til stedet, og foreldre kan gå rundt for å stille dem spørsmål. 

– Det finnes dyktige folk i kommunen, som vil kunne bidra om man er usikker. Om man lurer på om ungdommen din ruser seg, så finnes det mange lavterskeltilbud ved for eksempel ruskonsulenter. Vi kan hjelpe dersom foreldre er i tvil, forteller Hareide.

 

 

 

 

 

 

Emneord: