Marit Dalbye og Trine Harsem har hatt et forhold til Deichman hele livet. Foto: Maria Evensen

Deichman er 239 år

Deichman Bjørvika inviterte til bursdag fredag formiddag. Marit Dalbye og Trine Harsem var blant de oppmøtte.
Fredag, 12 januar, 2024 - 16:00

Gratis kake, bursdagshatter i gull og høytlesning. Norges eldste kulturinstitusjon samlet folk for å kunne feire 239 år som bibliotek. Ifølge fungerende biblioteksjef, Merete Lie, er institusjonen den som flest nordmenn kjenner til - slår både Munch og Vigelandsparken i skrivende stund. 

– Det er et kult sted å være

Marit Dalbye synes feiringen var både lærerik og interessant. 

– Det er morsomt at de feirer det. Personlig er jeg veldig glad i høytlesning, sier en fornøyd Dalbye. Hun bruker avdelingen på Bjørvika mest, siden den er mest praktisk for henne.

Dalbye ankom sammen med Trine Harsem. Begge to har hatt et forhold til Deichman hele livet.

– Det er et kult sted å være, sier hun. Hun legger vekt på at det er et sted for alle, uansett alder. 


Fungerende bibliotekssjef, Merete Lie, åpnet feiringen. Foto: Maria Evensen 

Dalbye mener Deichman er et sted man blir forelsket i. En gave til folket. Harsem sier seg enig og mener feiringa var vellykket. 

Etter arrangementet setter de seg ned å sjekker opp arrangementskalenderen til Deichman på deres nettsider. De blir imponert over hvor mye som skjer og hvor mye biblioteket får til. 

– Biblioteket er et vidunderlig sted 

Merete Lie legger ikke skjul på at hun er stolt over hva Deichman har blitt. 

– Det begynte for de få, og ble for de mange, sier Lie. 

Lie sier i foredraget sitt at Deichman var et nasjonalbibliotek når det først åpnet. I 1785 var det kun de velstående som kunne lese, og som hadde tilgang til et slikt sted. I dag har det blitt et folkebibliotek for alle, som mange benytter seg av, sier Lie. Lie regner med at over halvparten av Oslos befolkning benytter seg av Oslo-bibliotekene. 

Navnet til biblioteket er tatt fra Carl Deichman. En eksentrisk ungkar som var interessert i alt mulig, ifølge Deichmans hjemmesider


Øverste leder av Deichman, Merete Lie har vokst opp med lesing i hjemmet. Foto: Maria Evensen 

Merete Lie har jobbet som fungerende sjef siden september 2018, men har også hatt andre stillinger i bibliotket før det. Hun beskriver biblioteket som et rom med stort innhold som det er lett å komme til.