Martin Helseth (29) har dykket hele livet. Foto: Vasco Pinhol @vascopinhol

Fridykker reddet opptak etter dronetabbe

Martin Helseth (29) trosset det iskalde vannet, og reddet dronen fra havbunnen.
Fredag, 12 januar, 2024 - 12:18

Søndag ettermiddag fikk Martin Helseth tilbud om å løse et oppdrag som krevde mot, ferdigheter og en liten dose iskaldt vann. Produsent Kristian Andersen trengte nemlig hjelp med å hente opp en drone, som hadde falt i vannet under en filminnspilling på Nordstrand. 


– Noe av det beste med dykking er den kortreiste veien til vakre naturopplevelser. Foto: Anders Møller Vestergård

Dronen kortsluttet da den fikk vann på seg under innspilling, og havnet dermed i vannet. 

– Teamet visste ikke hvordan de skulle få den opp selv. Da ble jeg kontaktet, forteller Helseth. 

Helseth har fridykking som hjertehobby, og tok sitt første dykkerkurs allerede som 11-åring. I dag jobber han blant annet som dykkerinstruktør og kursansvarlig i Frivannsliv, som er store innen fridykking. 

Det var produsent Andersen som ringte rundt for å finne en redning. 

– Jeg fikk tak i Helseth via en annen som tipset om ham, forteller Andersen. 

– Marerittscenario

Et tre centimeter tykt islag hadde lagt seg over vannet denne søndagen. Første steg i prosessen ble derfor å lage et hull han kunne dykke gjennom.

– Jeg la meg oppå isen, litt som en sel, og humpet meg bortover for å lage et stort nok hull, ler Helseth.

De festet også en sikkerhetsline til overflaten som Helseth hektet seg i. Dette for å sikre ham en trygg retur til overflaten.

– Det hadde vært kjedelig å ikke finne veien opp igjen. Det er jo et lite marerittscenario, legger han til.


Helseth arrangerer ryddeaksjoner på havbunnen. Totalt har de samlet opp 35 tonn med avfall siden prosjektet startet i 2020. Foto: Vasco Pinhol @vascopinhol

Minnebrikken er reddet

Helseth fant dronen, og fikk fraktet den med seg ved første neddykk. 

– Jeg tittet litt nedi vannet før jeg dykket, for å se om jeg klarte å få øye på den ovenifra. Det pleier å være ganske god sikt i Oslofjorden om vinteren. Sånn sett var det positivt at det var så kaldt, sier han. 

Ved hjelp av sikkerhetslinen kom Helseth seg trygt opp til overflaten igjen. Selve dronen har derimot sett sine siste dager. 

– Det var minnebrikken de var mest opptatt av å redde. Og den fungerer fortsatt. Dronen overlevde dessverre ikke besøkstiden i vannet.

– Folk mister ting støtt og stadig

Det er ikke første gang Helseth dykker etter mistede gjenstander på havbunnen. Ryktet om fridykkeren har etter hvert spredd seg, noe som har ført til en rekke henvendelser. 

– Folk mister ting støtt og stadig. Jeg hjalp blant annet trommisen i A-HA med å finne husnøklene en gang. Det var artig, forteller Helseth. 

 

 

Emneord: