Fra venstre: Hannah Emilie Søndeled, Nikoline K. H. Flaata og Solveig Wannerstedt har forskjellige meninger om økonomiske nyttårsforsetter. Foto: Eline Muniz Aslaksen 

Nyttårsforsett: spare penger

Et av de vanligste nyttårsforsettene for 2024 er å spare penger. Solveig Wannersted ønsker å spare 40 000 kroner før sommeren.
Tirsdag, 9 januar, 2024 - 16:02

Tall fra Forbes Health viser at 38 % har som nyttårsforsett å forbedre sin økonomiske situasjon i 2024. Forsker innen personlig økonomi, Christian Poppe, synes tallene er realistiske.


Christian Poppe er forsker innen personlig økonomi ved OsloMet. Foto: Eivind Røhne/OsloMet 

– Det er jo trange tider og det er mange som sliter, så jeg skjønner godt at folk har ekstra fokus på økonomi i år, sier han. Han peker på økende renter og varierende strømpriser som faktorer som kan trekke fokuset mot økonomien, sier Poppe.

Tall fra DNB viser at blant de som har økonomiske nyttårsforsett for 2024, svarer 25 % at de ønsker å spare mer penger, og 24 % svarer at de ønsker å bruke mindre penger. Ikke alle har mulighet til å spare mye, men Poppe oppfordrer alle til å prøve å spare litt der de kan.

– Det å spare litt, uansett om det er lite, vil være en god mental og økonomisk trygghet. Det er ideelt å ha noe å falle tilbake på hvis noe skulle skje.

Nyttårsforsetter som en stressfaktor

Hannah Emilie Søndeled og Nikoline K. H Flaata er begge studenter ved OsloMet. De har ikke satt seg nyttårsforsetter for 2024, og sier at nyttårsforsetter gjør dem stressa. De sier at de heller setter seg generelle mål de ønsker å oppnå gjennom året.

– Jeg har aldri vært en person som har nyttårsforsetter, personlig blir jeg bare stressa av det så jeg gidder ikke prøve engang, sier Søndeled.

Flaata sier at hun ikke pleier å starte året med spesifikke mål, fordi ting utvikler seg gjennom året. De har begge lyst til å spare penger i år, selv om de ikke har nyttårsforsetter i tilknytning til dette.


Fra venstre: Hannah Emilie Søndeled, Nikoline K. H. Flaata og Solveig Wannerstedt. Foto: Eline Muniz Aslaksen 

Nyttårsforsetter som et hjelpemiddel for sparing

Flaata og Søndeled tror likevel begge at det, for noen, kan hjelpe å sette seg økonomiske nyttårsforsetter.

– Nyttårsforsetter er ikke helt tingen for meg, men jeg tror absolutt det kan hjelpe hvis man virkelig bestemmer seg for det og er motivert, sier Søndeled.

– Jeg tror det kan hjelpe i den forstand at du blir mer bevisst på forbruket ditt, sier Flaata.

Solveig Wannersted er også OsloMet-student, og har, i motsetning til Flaata og Søndeled, et økonomisk nyttårsforsett for 2024. Hun tror også at det kan hjelpe med sparing og motivasjon. 

– Jeg har nyttårsforsett sammen med samboeren min. Vi har som mål å spare 40 000 kroner før sommeren fordi vi vil reise, sier hun.

Hun legger til at hun kjenner at hun blir motivert av å ha et nyttårsforsett sammen med samboeren. Hun planlegger å spare gjennom å ta ekstra jobbvakter der hun kan, og gjennom en nylig opprettet høyrentekonto

Dagens sparetips:

Poppe: Spar det du kan, uansett om det er hundrelapper eller tusenlapper.

Søndeled: Vent en måned med å kjøpe noe for å se om du fortsatt trenger og har lyst på det.

Flaata: Sjekk priser på ting du kjøper, og vær bevisst på egen økonomi.

Wannersted: Sett deg mål sammen med noen, og opprett en høyrentekonto.

Shopping og caffè latte-pengetyven

Flaata og Søndeled vet begge hva deres største pengetyv er: 

– Den største smellen jeg går på er sånn caffè latte-opplegg, ler Flaata.

– Selv om jeg ikke har nyttårsforsett om å spare mer så har jeg jo ikke mål om å spare mindre akkurat, legger hun til. Hun sier at hun syns hun selv er økonomisk bevisst og god til å vurdere hva hun kjøper.

Søndeled forteller at hennes største pengetyv er shopping. For å unngå unødvendige kjøp har hun kommet på noe lurt.

– En regel jeg har laget for meg selv er at hvis det er noe jeg har lyst til å kjøpe, må jeg vente en måned med å kjøpe det. På den måten ser jeg om det virkelig er noe jeg trenger, og jeg unngår unødvendige spontankjøp, sier hun.