Rådyr er en av de få dyreartene som ikke kan ta opp vann fra snø. Foto: Anne C.V. Bukier

Setter ut vann til rådyrene

Mye snø og kulde vil ta livet av flere rådyr i år. Vidar Remfeldt har tatt et eget grep for at flest mulig skal overleve vinteren.
Onsdag, 10 januar, 2024 - 13:49

– Jeg er en dyrekjær person. Hvis de har det vondt, så gjør det noe med meg. Da blir jeg gående og bekymre meg. Jeg bekymrer meg for dyrevelferden, forteller Vidar Remfeldt. 


Vidar Remfeldt er jeger, og svært opptatt av dyrevelferd. Foto: Privat 

Remfeldt la nylig ut et innlegg i Facebook-gruppa “Hva skjer på Langhus” om at det kommer til å dø en stor bestand rådyr i mars, april og mai. Bakgrunnen for innlegget var en oppfordring til å sette ut vann til rådyrene, da de er en av de få dyreartene som ikke er i stand til å omgjøre snø til vann. Han fikk flere likerklikk, og mange responderte positivt på innlegget.

– Det var flere som skrev at de skulle rett ut for å kjøpe det nødvendige, så det er koselig, forteller Remfeldt. 

Tidligere år har Remfeldt satt ut bøtter med vann. Han har hovedsakelig brukt murerbøtter ilagt varmeledninger. Han har planer om dette i år også. 

– Kanskje spesielt på hytta. Der er det enda mer krevende forhold, og det er ingen andre til å verne om dem der, forklarer han. 

Han forteller videre at hytta ligger relativt øde til i Värmland. Selv har han observert at drikkevannet har blitt benyttet av rådyrene tidligere år. 

– Det blir gjerne nedtråkket der man setter ut drikke, opplyser Remfeldt. 

– Ikke mat rådyrene

Remfeldt er sikker på at effekten av å sette ut drikkevann til rådyrene er betydelig nå i vinteren som følger.

– Jeg tror det redder dyra som står i fare for å dø av underernæring, det at de får i seg væske. Jeg personlig er helt overbevist om at det har en virkning, sier han.

Eksperter har uttalt at man ikke skal mate rådyr, grunnet fare for dødelig diaré og spredning av sykdom. Remfeldt er også på sin side klar på at man ikke skal mate rådyrene. Han klargjorde dette også i innlegget på Facebook. 

– Jeg er skeptisk til mating av rådyr fordi jeg vet at hvis man først mater så må man mate i stort omfang. Hvis man bråslutter, kan de bli dårlige. De kan få tarmslyng, forklarer Remfeldt. 

Vidar Remfeldt kommer med et tips til de som ønsker å sette ut vann til rådyrene i vintermånedene: 

– Noe som er ideelt er å mate småfugler i umiddelbar nærhet til en sånn vannautomat. Fuglene vil søle litt, og det vil havne på snøen. Det vil trekke til seg rådyra. De vil ikke kunne spise seg mette på det, men da finner de frem til vann.

Fare for skrantesjuke

Det er dog viktig at man ikke bidrar til en ansamling av rådyr. Biolog Rune Aae viser til paragraf 4 i Lov om Dyrevelferd og også et pålegg fra Mattilsynet. 


Biolog Rune Aae forklarer at det er flere aspekter å ta hensyn til rundt det å sette ut vann til rådyrene. Foto: Privat

– På generelt grunnlag er det selvfølgelig greit å sette ut både mat og vann til alt av dyr, egentlig. Da gjelder hjelpeplikten som er i Dyrevelferdsloven, paragraf 4: «Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret». Da tenker jeg at det å sette ut mat og vann til det ene rådyret er helt kurant.

Videre forklarer Aae at det likevel er litt mer komplisert enn dette, da et pålegg fra Mattilsynet er motstridende med hjelpeplikten i Dyrevelferdsloven.

– Men så blir jo den regelen slått litt i hjel av et pålegg fra 2018 fra Mattilsynet, som sier at det ikke er lov til å fôre og sette ut mat til hjortevilt på grunn av skrantesjuken.

Han understreker likevel at dette ikke betyr at å sette ut vann er ulovlig. 

– Bare å følge med

– Hele poenget er at man ikke skal få en ansamling av hjortevilt. Men hvis det på et eller annet vis går an å si at det ikke blir noen ansamling av rådyr når man setter ut vann, så går det jo helt fint, sier Aae. 

– Hvis du ser et dyr som er hjelpeløst så har du en hjelpeplikt. Samtidig så kan vi ikke sørge for at det kommer masse rådyr eller hjortevilt dit, for da bryter man pålegget fra Mattilsynet. Så det gjelder å passe på litt så det ikke blir for mange på et sted. Da er det bare å følge med, konkluderer han. 

Emneord: 
Tags: