Snø og slaps trekkes frem som de verste forholdene, ifølge Sofie Nilsen. Foto: Caroline Larød

Sliter om vinteren

Lav prioritering, glatte fortau og brøytekanter er bare noen av utfordringene som møter rullestolbrukere.
Fredag, 12 januar, 2024 - 15:26


Camilla Huggins. Foto: Heidi Fagerlid

Vinteren, som man kan forbinde med snø og ski, er for mange noe helt annet. Mens noen gruer seg til å bytte vinterdekk, gruer andre seg til flere månder med det Camilla Huggins, politisk rådgiver i Norges Handikapforbund (NHF), sammenligner med en husarrest. 

– Jeg er rullestolbruker, og jeg går i hi på denne årstiden, sier Huggins.

Sofie Nilsen er én av mange som, år etter år, gruer seg til vinteren. 

– Hva er det verste føret du kommer over på vinteren?

– Definitivt snø og slaps. Is er ikke like ille. Snøen fester seg mye på de fremste hjulene og gjør fremkommeligheten glatt og vanskelig, svarer Nilsen


Slaps og snø gjør fremkommeligheten utenfor boligen til Nilsen vanskelig. Foto:Caroline Larød

Holder seg helst hjemme

– Jeg er som regel hjemme dersom det er mye snø og vanskelige forhold. Skal jeg ut ellers er det veldig vanskelig alene, forklarer Nilsen

I likhet med Huggins, forteller Nilsen at det føles ut som en ufrivillig isolasjon på vinteren. 

Nilsen er ikke født lam, men under en en håndballcup i 2014 fikk hun en blødning i ryggen. Hun bor nå i Oslo, og studerer for øyblikket IT og design på Universitetet i Oslo (UiO).

Nilsen, som selv har lappen, sier det er så og si umulig å komme seg rundt alene om vinteren uten bil. 

– Jeg holder meg unna kollektivtransporten på vinteren, forteller Nilsen.

Heiser, kort rekkevidde på elekriskrullestol og kalde fingre er også blant utfordringene Nilsen trekker frem.

– Jeg bruker som regel ikke hansker, så det blir fort ganske kaldt på fingrene. Det er litt opp til meg, men vanlige hansker utelukkes litt da jeg ikke kan styre rullestolen med de. De går også fort i stykker, opplyser Nilsen


Grus og stein setter seg fast i dekket, og kan skape problemer gjennom vinteren, oppgir Nilsen. Foto: Caroline Larød 

Brøytingen er det største problemet

Dårlig brøyting, høye brøytekanter, smale fortau, slaps og snø, er en fellesnevner når det gjelder debatten om fremkommelighet. Mange ser på bedre brøyting av fortau som en mulig løsning, og ikke bare for rullestolbrukere. 

– En løsning kan være å brøyte fortauet først, dette vil komme fotgjengere, barnevogner og rullestolbrukere til gode. Det er en billig, lite krevende løsning som vil kunne løse mye for mange, mener Huggins

Vinteren i år har så langt vært preget av kraftige snøfall, men realiteten er lik for rullestolbrukere hver vinter. Leder i NHF Oslo Karl Haakon Sævold sa følgende til Handikapnytt.no:

– Vi får stadig rapporter fra medlemmer om at de ikke kan ta seg frem i byen, de tvinges bort fra fortau og må kjøre rullestol i veibanen. Det er uheldig og også til dels farlig.

Han mener handikappede burde forvente å kunne ta seg frem på vanlig måte året rundt, men legger likevel til at NHF setter stor pris på arbeidet som gjøres.


Brøyting i Oslos gater i regi av bymiljøetaten. Foto: Bymiljøetaten (CC BY 2.0 DEED)

Sjef for vei- og vinterdrift i Bymiljøetaten Joakim Hjertum svarte, i samme sak, følgende:

– Oslo kommune har stort fokus på fremkommelighet for alle. Om vinteren er det slik for alle parter at det tidvis er redusert fremkommelighet. Dette gjelder for gående, syklende og kjørende.

– Egner seg ikke for rullestolbrukere

I likhet med Nilsen, forklarer Huggins at dersom man ikke har tilgang på taxi blir man så godt som innestengt i eget hus. De to er enige i at kollektivtransporten heller ikke et godt alternativ.

– Er man så heldig å komme seg til bussen, så er det ikke sikkert man kommer seg på. Rampene på bussen har ofte problemer med snø og kulde. Enten fryser de seg fast eller så er det for mye snø, noe som fører til at bussen ikke kan gå.

Når vinteren skaper trøbbel for bussene, vil heller ikke trikken være et godt alternativ for rullestolbrukere. Ruter oppgir på sine hjemmesider at alle eldre trikker på linje 11, 12 og 19 vil være helt utilgjengelige for rullestol. I tillegg til dette er enkelte holdeplasser uegnet og ikke tilrettelagt. 


Lave platformer skal, i følge Sporveien, være hovedgrunnen til at holdeplassene ikke kan benyttes av rullestolbrukere. Foto: Caroline Larød

Sporveien forklarer at vinter og værforhold er grunnen til at plattformene ikke egner seg for rullestolbrukere.

– Har dere en plan for utbedring av problemet?

– Det er litt vanskelig å svare på. Ekebergparken burde jo flyttes helt, men det er politikk.

Emneord: