Vekterne som jobber natt i sammenheng med tilbudet, er oppmerksomme på folk som er på utsiden og henter dem inn. Foto: Anna Sofia Hellem

Sprengkulda får Oslo S til å åpne dørene

Over 40 personer overnattet på Oslo S over helgen. Fra torsdag av er det meldt mildere vær, og Bane NOR må gjøre fortløpende vurderinger på om de skal holde åpent.
Tirsdag, 9 januar, 2024 - 12:48


Børseth forteller at Bane NOR har fått mye positiv respons på tilbudet. Foto: Anna Sofia Hellem

Bane NOR holdt i helgen åpen Oslo S for alle som trengte et sted å sove i sprengkulden. Til daglig stenger stasjonen klokken ett på natten, og åpner igjen i femtiden når togtrafikken begynner. Alle som befinner seg innenfor dørene før stengetid får muligheten til å tilbringe natten i det oppvarmede bygget.

Ifølge Gunnar Børseth, pressevakt i Bane NOR, var det 42 personer som benyttet seg av tilbudet over helgen. Men om tilbudet kommer til å fortsette er ikke sikkert.

– Det er en fortløpende vurdering i forhold til hvor kaldt det er. Vi har ingen bestemt grense på når vi holder åpent og ikke, men når det trengs så holder vi åpent, sier Børseth.

Varmere vær

Fra torsdag av melder meteorologene mildere temperaturer ut uka. Børseth tror ikke at stasjonen kommer til å holde åpent disse dagene.

– Er det meldt varmere vær, så et det ikke nødvendig å holde åpent på samme måten, sier han.


På dagtid er det mye mennesker som ferdes gjennom stasjonen. Foto: Anna Sofia Hellem

En døgnåpen Oslo S er ikke en fremtidig mulighet.

– Det vi har gjort nå er ekstraordinært på grunn av kulda. Til vanlig gjør vi ikke dette, men når det trengs, og dette basert på fortløpende vurderinger, åpner vi dørene.

Børseth forteller at mye av vedlikeholdet av stasjonen blir utført i løpet av natten, og at dette er arbeid som enklest gjennomføres når det ikke er folk til stede. Han viser også til at de reisende er deres primære målgruppe å ivareta, så noe stengetid er nødvendig.

En åpen dør

Sporet, som er Kirkens Bymisjon sitt oppsøkende og tilstedeværende arbeid på Oslo S, har vært til stede på stasjonen i 12 år. De samarbeider med Bane NOR.

Hos Sporet er de noen faste ansatte og 50 frivillige, som gjør at de kan holde åpent både på kveden og i helger. De merker at det er flere som oppholder seg på stasjonen når kulda setter inn.


Sporet har som oppdrag å fremme trivsel, tryggehet og helse for alle som ferdes på stasjonen. Foto: Anna Sofia Hellem


Borkenhagen forteller at Sporet er i kontakt med gjennomsnitlig 16 personer om dagen. Foto: Anna Sofia Hellem

– Mange trekker til stasjonen når det er kaldt ute, dette er noe vi erfarer hvert år. Folk trenger å ha et sted å komme inn og varme seg, sier Marte Borkenhagen, Avdelingsleder ved Sporet.

På et av Norges travleste knutepunkt er det veldig mange som er på stasjonen som ikke skal reise eller handle. Og det er det mange grunner til opplyser Borkenhagen.

– Stasjonen er varm og trygg. Man kan gjøre seg veldig usynlig her og bare blende inn. Det er mulig å være alene, men likevel aldri være helt alene fordi man har folk rundt seg. Også kan man gjøre seg veldig synlig – hvis man trenger det, forteller hun.

 

Emneord: