Greepeace og Natur og Ungdom saksøkte staten og tok de til retten i slutten av november i fjor. Foto: Marianne Muegenburg Cothern (CC BY-SA 2.0 DEED)

Staten anker miljødom

Miljøorganisasjoner vant i søksmål mot staten. Nå anker staten dommen.
Onsdag, 31 januar, 2024 - 16:16

Greenpeace og Natur og Ungdom gikk i november i fjor til søksmål mot staten. Årsaken var regjeringens planer om utbygging av de tre nye oljefeltene i Nordsjøen: Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving. 18. januar falt dommen i tingretten, hvor miljøorganisasjonene fikk medhold. Onsdag ble det kjent at staten anker dommen. 

– Når staten fatter vedtak som påvirker fremtiden til unge som lever i dag, og i mange generasjoner fremover, er de helt nødt til å gjøre det med alle fakta på bordet. Det er et helt selvfølgelig prinsipp, og det er flaut at staten ønsker å anke noe slikt, sier Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom, til NRK

I rettens forklaring står det blant annet: «Det er ikke gjennomført konsekvensutredning av forbrenningsutslipp i forbindelse med de aktuelle vedtakene».

Retten har også kommet med en kjennelse om midlertidig forføyning. Det vil si at avgjørelsen kun gjelder frem til rettssaken er endelig avgjort. 

– Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning, og har derfor bestemt oss for å anke, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding. Han legger til at regjeringen ønsker å videreutvikle, ikke avvikle, petroleumssektoren.