Folk har samlet seg for å se på paneldebatt mellom ulike representanter fra media. Foto: Julie Fornasari

Ønsker mer synlighet i mediene

En større medie-plattform for samene ble på onsdag diskutert på et seminar i Pressens Hus.
Torsdag, 14 mars, 2024 - 14:44

– Samer er faktisk forbausende like andre mennesker. De samme konfliktene og de samme mekanismene finnes like mye i det samiske samfunnet som i det norske samfunnet, sier sametingsrepresentant Ann Finbog

Sentrale aktører i pressen utalte seg onsdag 13.mars om medienes dekning av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Seminaret startet med et foredrag av Eli Skogerbø, før det gikk over til en paneldebatt mellom Berit Aalborg, Haraldf Stanghelle, Mari Skrudal, Mona Solbakk og Eli Skogerbø, der alle har en tilknytning til media. Ordstyrer i debatten var Øystein Pedersen Dahlen. 

Større oppmerksomhet i media


Det kom rundt 30 stykker på seminaret. Foto: Julie Fornasari 

– Det er et viktig tema å belyse for å forstå hvordan mediene behandler slike problemstillinger, sier Øystein Pedersen Dahlen, som er førstelektor ved Høyskolen Kristiania og redaktør i Mediehistorisk tidsskrift. 

Han forklarer videre at en økt samisk oppmerksomhet i mediene kan skyldes at konflikten har kommet nærmere riksdekkende media. 

– Hadde det ikke vært for de Fosen-demonstrantene, så hadde det jo ikke vært så mye oppmerksomhet rundt det. De kommer til Oslo, sier Pedersen Dahlen.

Pedersen Dahlen mener det burde bli en bredere dekning av samer i media. Likevel ser han en endring i samfunnet.

– Det skjer noe på skolen. Barn som går på skolen lærer mye mer om samer, enn da jeg gikk på skolen. Det er en endring som skjer i samfunnet, men endringen tar tid, forteller Pedersen Dahlen.

Viktigheten med slike foredrag 


Ann Finbog var sterkt kritisk til deler av paneldebatten. Foto: Julie Fornasari 

– Jeg syns det er enormt viktig å holde slike foredrag, fordi det er så lite fokus på det samiske, forteller sametingrepresentanten.

Finbog sier at hun reagerte sterkt på Berit Aalborg sitt innlegg i debatten. Aalborg er politisk redaktør  i “Vårt Land”.

– Vårt land sier at de er redde for å drite seg ut, de er redde for å si de gale tingene. Men det skal de ikke være. Hvordan kan du lære om ting hvis ikke du lærer? sier sametingsrepresentanten. 

Hun forklarer videre at man er nødt til å stille de vanskelige spørsmålene og utfordre seg selv, for å gå i dybden på ting. 

Underrepresentert i mediene

– Hvorfor mener du at det er viktig å få plass til det samiske i mediene?

– Det er fordi fornorskningen går begge veier. Vi samer er blitt fornorsket og har opplevd mye skyld, skam og fornektelse. Det norske samfunnet har derimot blitt nektet å lære om det samiske. Det er ganske viktig, fordi det er satt dype sår i den norske befolkningen, sier Finbog

Hun legger til at hun tror de fleste er villige til å lære om det samiske samfunnet. Hun poengterer at det derfor er viktig med slike arenaer som Pressens hus og seminarene de holder, fordi folk får kunnskap.

 

 

 

 

 

 

Emneord: