Nordstrand Kulturhus pyntet med et klart budskap. Foto: Victoria Gjone

Hundrevis gikk i fakkeltog mot rasisme

Tirsdag ettermiddag arrangerte Nordseter skole fakkeltog mot rasisme.
Tirsdag, 9 november, 2021 - 23:37

Da foreldrene ved Nordseter skole hørte om rasistiske holdninger på skolen, ønsket de å ta et tydelig standpunkt i saken. Foreldrene gikk sammen med elevrådet og lokalsamfunnet for å arrangere fakkeltog. 

Rektor ved skolen, Gjermund Jørgensen, innledet kvelden med klar tale. 

- Nordseter er Norges største grunnskole. Dessverre finnes det likevel elever på denne skolen som ikke føler at det er plass til dem. Det må vi gjøre noe med, og det er derfor vi er samlet her i dag. 


Rektor ved Nordseter skole synes det var fint å se alle som møtte opp. Foto: Victoria Gjone

Tirsdag møtte elevene opp til en skoledag utenom den vanlige. Det var fagdag med fokus på mangfold og inkludering. Elevene fikk blant annet besøk av Tinashe Williamson, som er aktuell med boka «Håndbok for unge antirasister». Rektoren håper elevene tar med seg det viktige de har lært inn i hverdagen. 

Ønsker arrangementer på flere skoler

Foreldre og elever fra andre skoler møtte opp for å vise sin støtte. Journalen tok en prat med fire mødre fra Kastellet skole. 


Jennie Holck-Clausen, Amelie Lindgård-Paley, Ann Kristin Rønning og Kristine Holmen ønsker lignende arrangementer i hele bydelen. Foto: Victoria Gjone

- Dette ene arrangementet er definitivt ikke nok for å bekjempe rasisme, men det er med på å skape bevissthet rundt temaet og får oss til å åpne øynene, sier Ann Kristin Rønning. 

De synes det er fint å kunne ta med barna sine hit for å vise dem tydelig hva de mener, og prøver så godt de kan og gå foran som gode forbilder. Mødrene sier de skulle ønske at flere skoler i området gjorde det samme, for å skape enda større engasjement. 

- Fakkeltog mot rasisme er absolutt viktig på et sted som Nordstrand. Holdningene her er dessverre ikke slik de bør være, sier Jennie Holck-Clausen, mens resten nikker på hodet. 

Tar rasisme på alvor 

Trine Frøytvedt er assisterende rektor, og er stolt av å jobbe på en skole som tar rasisme på alvor. Likevel er hun tydelig på at arbeidet ikke stopper her. 

- Jeg tror og håper at denne dagen kommer til å gjøre det lettere for elevene å stå i mot og tørre å si ifra når de hører hatefulle ytringer. Man er nødt til å si ifra hver eneste gang – også de gangene det er ment morsomt. 


Faklene lyste opp en ellers høstmørk kveld. Foto: Victoria Gjone

Den lysfylte turen gikk fra Nordseter skole langs Ekebergveien, ned til Nordstrand kulturarena. Turen endte i konsert med Vokalkompaniet. 

- Tør å ta et standpunkt 

Jonas Andreassen fra Oslo politidistrikt synes det var fint å se lokalsamfunnet stå sammen i kampen mot rasisme, og er imponert over elevrådet og FAU som fikk dette i gang. Han har en oppfordring til alle som møtte opp.  

- Det å stille opp her i dag, er enkelt. Den tunge jobben skjer i de tøffe samtalene man må ha hjemme. Vi ser at mange tyr til ytringer som skaper smerte for andre. 

Det er stille i forsamlingen mens Andreassen står foran mikrofonen. Han tar en pause før han fortsetter. 

- Vi er nødt til å skape et rom der disse ytringene ikke er akseptert. Vis din stemme, tør å ta et standpunkt!