Myndighetene tvang avis i kne

Nettavisen Tehelka avslørte korrupsjon i det indiske forsvarsdepartementet. Etterpå ble avisen tvunget til å legge ned.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:13


Tarun Tejpal startet den undersøkende nettavisen Tehelka i år 2000. I løpet av de to første årene eksponerte han og hans gravende journalister både korrupsjon og kampfiksing i India.

– Staten står ikke for rettferdighet eller like muligheter for alle. Den leverer ikke de mest elementære tjenester. Samtidig blir de rike rikere for hver dag som går, sier Tejpal til Morgenbladet i desember 2010.

Ble tvunget til nedleggelse

Han er opptatt av at pressen skal avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, en oppgave han mener at indisk presse ikke tar alvorlig nok. Men sin avis Tehelka ønsket han å sette søkelys mot blant annet politisk korrupsjon.

Les også:
Heller Bollywood enn fattigdom

Det ble et enormt mediepress da korrupsjonsanklagene mot forsvarsdepartementet ble offentliggjort. Forsvarsminister George Fernandes resignerte, men ga seg ikke. Tehelka ble mistenkt for å ha fabrikert bevisene.

– India er en ung nasjon, og dette er et trekk ved nasjonens oppvekst. Det var ikke tillatt å kritisere landet. Nasjonen var i det kjipe tenåringsstadiet, sier journalist Justine Hardy til Journalen. Hun har tilbrakt 20 år i India og har fulgt med på utviklingen i indisk presse.

De politiske myndighetene presset avisen til nedleggelse. Gjennom det indiske byråkratiet ble avisens støttespillere tvunget til å gi seg, og den økonomiske støtten forsvant også. Avisen gikk fra 120 ansatte til kun én i 2003. Avisen ble dermed lagt ned. Tajpal ble også utsatt for et drapsforsøk i etterkant.

Les også:
Forfulgt, angrepet og overvåket

Det enorme presset stoppet ikke Tarun Tejpal fra å lage kritisk artikler. Foto: flickr/Cmic Blog

Gjennoppsto

Men Tejpal lot seg ikke skremme.

– Målet med Tehelka er å bidra til forandring ved å sette upopulære temaer på dagsordenen. Som journalist og forfatter er mitt ansvar å utfordre makt, sier Tejpal til Morgenbladet.

– 500 millioner lever under fattigdomsgrensen. 120 000 bønder har begått selvmord i desperasjon, og fremdeles er ikke problemet på politikernes agenda. Kom til Delhi og ta en titt på den fancy, nye metroen vår, og du vil også se barn som tigger på hvert eneste gatehjørne, sier han.

Et år etter nedleggelsen av Tehelka gjenoppsto avisen både på nett og på trykk. Dette var ved hjelp av finansiell støtte fra den indiske kultureliten, men også grunnet økt toleranse for kritisk journalistikk.

Positiv utvikling

– India har vokst fra et land med mye sensur til å bli et land som gir mer plass til samfunnskritiske stemmer. En av disse stemmene er Tarun Tejpal, sier Hardy.

Hardy mener at denne utviklingen er veldig positiv.

Korrupsjonsbevisene Tehelka hadde mot det indiske forsvarsdepartementet, var genuine, ifølge britisk etterretning.