Upopulært lys på kastesystemet

Den indiske staten misliker at menneskerettighetsaktivist Vincent Manoharan drar til utlandet for å belyse Indias mørke sider. Men de kan ikke stoppe han, for ytringsfriheten står i grunnloven.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:14


Vincent Manoharan reiser rundt i verden og snakker om dalitene, de kasteløse, i India. Han setter kritisk søkelys på hvordan dalitene blir behandlet og diskriminert. Han opplever at staten ønsker å begrense hans ytringer, men de gjør ikke noe. Ytringsfriheten står grunnfestet i grunnloven.

I mange tusen år har India hatt et rangeringssystem som deler befolkningen inn i høyere og lavere samfunnslag. Dalitene er aller nederst, og hver uke blir i gjennomsnitt tretten daliter drept. Hvert attende minutt blir en dalit utsatt for kriminelle handlinger, ifølge Manoharan.

Opptatt av Indias rykte

– Den indiske staten er opptatt av sitt image, og er derfor ikke så glad i at menneskerettighetsaktivister som meg går rundt og snakker om Indias kastesystem, sier Vincent Manoharan.

– Staten forsøker å gi rom for alle stemmer. Det er lov til å være kritisk mot statens politikk, men bare hvis man ikke går for langt eller er for kritisk. Er man for kritisk, kan man beskyldes for landsforræderi, sier han.

Manoharan forteller at staten bruker midler og etterretning på å overvåke hva journalister og menneskerettighetsaktiviser sier, og særlig i utenrikspolitiske saker.

– Journalister må være veldig varsomme når de snakker om emner som Indias utenrikspolitikk eller terrorisme. Indere og pakistanere er veldig like, men statene er politisk i opposisjon. Derfor må man være veldig forsiktig med hvordan man omtaler Pakistan, eller så kan man beskyldes for å støtte feil side, forteller menneskerettighetsaktivisten.

Les også:
Forfulgt, angrepet og overvåket

Forsvarer de diskriminerte

Til tross for at Manoharan selv er en dalit, har han tatt jusutdanning. Han jobber med sin doktorgrad om menneskerettigheter.

Han holdt foredrag på Oslo Freedom Forum i mai 2011.

 

 

Se Vincent Manoharan snakke om hvordan staten reagerer på hans arbeid

 

Journalen har henvendt seg til den indiske ambassaden i Oslo slik at de kan kommentere saken. Ambassaden så seg ikke i stand til å svare før deadline.