Det er like før boklanseringen er i gang, forfatter Gunn-Helen Øye helt til høyre, med redaktør i midten og representant fra Av-og-til helt til venstre. Musiker er Mattias Eick. Foto: Oda Bakken Engen.

Advarer mot nordmenns drikkevaner

Alkohol står sentralt i mange sosiale settinger. Gunn-Helen Øye har skrevet en bok med et ønske om å skape bevissthet rundt nettopp dette.
Fredag, 12 januar, 2024 - 11:18

Under koronapandemien i 2020 og 2021 var omsetningen på alkohol i Norge rekordhøy ifølge Av-og-til. Selv om vi ser en nedgang i liter alkohol per person hvert år, fra for eksempel 2021 til 2022, omsettes det fortsatt for mer alkohol enn det gjorde i årene før pandemien. 

Ønsker å skape bevissthet 

Gunn-Helen Øye, sosialantropolog og trendforsker med master i luksusvaner, har skrevet en bok om alkoholisme: «Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er». Av-og-til, som er med på denne boklanseringen, ønsker å skape bevissthet rundt både alkoholvaner og hvordan alkoholen påvirker de rundt oss, spesielt med tanke på barn. Det er det samme forfatter Gunn-Helen Øye ønsker.

Boka “Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er” er ikke bare forfatterens historie. Den inneholder fakta og forskning også. Gunn-Helen Øye påpeker hvor ensomt det er å være så avhengig, på tross av at hun hadde nær familie. Ifølge henne er jobb det siste man mister når man er alkoholiker. 


Gunn-Helen Øyes bøker ligger klare for salg. Foto: Oda Bakken Engen

Representanten fra Av-og-til snakker om hvordan vårt alkoholforbruk har endret seg, og sier at den største endringen er at kvinner nå drikker like mye som menn. De eldre drikker oftere, mens den yngre generasjon drikker mest i volum når de først drikker. Det viser seg at 15 prosent av befolkingen bør få en samtale og oppfølging om drikkevaner. Redaktør Kristin Hauge sier at 40 prosent av alkoholforbruket vårt skjer i jobbsammenheng; seminar, julebord og lignende.

Mer åpenhet

Ellinor Nyborg var en av mange på boklanseringen. Journalen snakket med henne etter boklanseringen var ferdig. 


Ellinor Nyborg har lagt merke til at alkohol er blitt sentralt i sosiale settinger. Foto: Oda Bakken Engen.

– Hva tenker du om alkoholvanene vi har her i Norge?

– Jeg synes at drikkekulturen i Norge har blitt veldig mye. Fra et ungt perspektiv så føler jeg at mange drikker mye når de først drikker. Det er alkohol i de fleste sosiale settinger.

På spørsmål om dette er noe hun tenker at det burde vært mer åpenhet om i samfunnet, svarer Nyborg ja.

– I vår kultur er vi fokuserte på å ha en sunn livsstil, men få snakker om alkoholens plass.

– Har du testet hvit måned?

– Ja, jeg har det. Men det har bare skjedd av seg selv, på en måte. Nå har jeg egentlig ikke drukket siden november. Jeg har vært nysgjerrig på det å ikke drikke, og for eksempel dra ut på byen edru. Det synes jeg er fint, og jeg tenker at andre burde prøve det.

Emneord: