- Likelønn er uoppnåelig

LO er ikke enig med regjeringen om at det er mulig å oppnå likelønn med vårens tariffoppgjør.
Onsdag, 17 februar, 2010 - 10:52


I vårens tariffoppgjør erklærer regjeringen at de ønsker å oppnå likelønn (NTB), men at de av kostnadsmessige årsaker må velge hvilke yrkesgrupper som trenger det mest.

LO mener imidlertid at det er umulig å oppnå likelønn.

– Det er uoppnåelig fordi de fleste arbeidsplasser har egne, ulike tariffavtaler. Dessuten har 30 prosent av arbeidsmarkedet ikke noen egen avtale. Man kan ikke lage én avtale som gjelder for alle. Det ville ikke passe inn i de betingelsene som enhver gruppe har satt gjennom sin egen avtale, sier LO-sjef Tor A. Solbakken

Store forskjeller

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er derimot enig med regjeringen, og mener at prioritering av yrkesgrupper gjør det mulig å oppnå likelønn. YS-representant Dagbjørn Jonsberg peker på at det er store forskjeller i privat og offentlig sektor.

- Det er fint hvis kvinnedominerte yrkesgrupper i det offentlige blir prioritert. Det er nemlig de som kommer dårligst ut når det gjelder lønn, og hvis de blir prioritert, vil en stor gruppe oppnå likelønn, sier han.

Prioriterer likelønn

Viseadministrerende direktør for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, forteller at Spekter vil prioritere likelønn, men bare så lenge det er økonomisk mulig.

–Vi har ingen ekstra pott som vi kan fordele, så vårt eneste mulige utgangspunkt må være at dette skjer innenfor rammen av et normalt lønnsoppgjør og innenfor de forhandlings- og prioriteringsteknikker som gjelder i Spekter, sier Bratten til Aktuell.no.

Flest vil ha likelønn

En undersøkelse som Norstat har gjort for NRK, viser at halvparten av norske menn er villige til å ofre egen lønnsøkning for at kvinner skal oppnå likelønn. Over halvparten av kvinnene i undersøkelsen mener at dette er et riktig tiltak. Undersøkelsen viser at ønsket om likelønn generelt er stort blant den norske befolkningen.

Emneord: