– Tenkte aldri jeg skulle drepe

Den 27-år gamle mannen som står tiltalt for å ha drept sin barndomskompis, Juan Augustin ”Nito” Navarro på Romsås i fjor, forklarte seg i Oslo Tingrett i dag.
Tirsdag, 23 mars, 2010 - 15:12


27-åringen skal ha stukket avdøde med kniv på en parkeringsplass på Romsås, 29.mars i fjor.  Seks kamerater ble hjelpeløse vitner til at kompisen ble stukket ned.

28 år gamle Juan Augustin, eller Nito som vennene kalte han, var barndomskompis med den nå tiltalte 27-åringen.

– Familien hans behandlet meg som én av sine egne, forklarte 27-åringen i retten tirsdag.

Han står tiltalt i Oslo tingrett for forsettlig drap, men erkjente seg ikke skyldig. Han erkjenner seg imidlertid skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge.

Ville tjene penger

27-åringen fortalte i retten at han og barndomskompisen skal ha glidd fra hverandre de siste årene, men at han fortsatt betegnet Nito som en venn på det tidspunktet drapet skjedde.

Tidligere på dagen skal barndomsvennen ha kommet til leiligheten hans:

– Han spurte om jeg var interessert i å tjene penger. Han hadde 10 kg hasj han ville jeg skulle oppbevare for han, eller kjøpe billig. Jeg så på det som en mulighet for å tjene penger, derfor ble jeg med han, sa 27-åringen.

På veien til stedet der hvor han skulle få hasjen, fikk han likevel følelsen av at noe ikke stemte.

– Jeg fikk følelsen av at han spilte. Jeg kjente Nito veldig godt, og jeg fikk følelsen av at han overspilte for å overbevise meg om historien hans når jeg stilte spørsmål til det han fortalte.  Jeg begynte raskt å tvile på om historien om hasjen var sann, sa han.

Tok med seg kniv

Det skal ha vært detaljer i historien til Nito som gjorde at 27-åringen tvilte på den. Blant annet skal 28-åringen ha fortalt at han oppbevarte ti kilo hasj i en sekk i en bil.

–Jeg tenkte med det samme at det ikke kunne stemme. Ti kilo hasj er for mye til at det kan passe i en sekk.

Han fortalte også at 28-åringen skal ha tatt en telefon som gjorde at han fikk følelsen av at det var flere som ventet på han.

På veien gikk 27-åringen innom morens leilighet der han skal ha prøvd å ringe noen venner for å få hjelp. Når de ikke tok telefonen, skal 27-åringen ha bestemt seg for å ta med en kniv ned igjen.

– Det var kun fordi jeg ville ha beskyttelse slik at hvis det oppstod en truende situasjon, så kunne jeg bruke kniven til å skremme med, og komme meg bort. Jeg tenkte aldri jeg skulle ta livet av noen!

Ti minutter senere skal de ha møttes på parkeringsplassen som avtalt. Der møtte Nito opp med seks andre kompiser.

– Alle var bekjente. Han ene var også en kompis av meg, men når ingen hilste, fikk jeg en forsterket følelse av at noe var galt, sa tiltalte i retten.

Fire stykker skal ha stilt seg rundt han, og det oppstod bråk. Den ene skal ha hisset opp situasjonen ved å si at 27-åringen hadde spredd rykter om Nito. Det førte til at han slo etter tiltalte, to ganger.

– Det siste slaget traff meg i hodet i det jeg bøyde meg ned. Jeg fikk panikk og grep etter kniven for å få han unna. Jeg fektet foran meg i løse luften, men noen sekunder senere fikk jeg se at jeg hadde kuttet han i magen. Alt skjedde veldig fort.

Senere viste det seg at 28-åringen ble truffet i hjertet og døde like etterpå som følge av skadene.

– Redd for eget liv

Den 27-år gamle tiltalte avviste at det var noe uoppgjort mellom han og avdøde.

– Det var ikke noe utestående mellom oss, i alle fall ikke fra min side.

På spørsmål fra aktor om hvorfor tiltalte hadde følelsen av at Nito løy, til tross for at de ikke hadde noe uoppgjort, svarte han at han i ettertid har skjønt at Nito måtte ha blitt lurt av noen andre til å tro at 27-åringen spredte rykter om ham.

– Nito var verdens beste gutt. Jeg vil ikke si noe stygt om han, men han var rusa og ustabil den dagen. Vi hadde aldri slåss tidligere, men jeg følte at livet og helsa mi kunne stå i fare, sa han.

”Hvorfor følte du at situasjonen var så truende at det nødvendig å ta med kniv når det ikke var noe problem mellom dere?”, spurte aktor Trude Elisabeth Sperre.

– Jeg la sammen to og to. Selv om jeg ikke var sikker, følte jeg at historien hans om hasjen ikke stemte, og jeg tenkte at det kunne oppstå en farlig situasjon. Den var kun ment til å true med.

På spørsmål fra aktor om hvorfor 27-åringen valgte nettopp den kniven, svarte han følgende:

– Jeg ville ikke ta de fine knivene til mamma. Jeg tok kniven fra kjøkkenskuffa, og valgte den fordi den så skumlest ut.

– Du kan kalle meg dum som ikke tenkte så langt, men jeg trodde ikke jeg skulle ende opp med å drepe. Jeg angrer sterkt på at jeg valgte å ta med kniven.

Emneord: