Svindlere får falsk ID i banken

Norske banker er blitt et smutthull for utenlandske kriminelle som kommer til Norge med falske pass.
Mandag, 12 april, 2010 - 13:46


Med et falskt pass fra EU-land er inngangsporten til Norge enkel, og åpner mulighetene for økonomisk kriminalitet. Svindlerne går til banken for å etablere en konto - med falsk pass. Dersom passet ikke blir avslørt som uekte, sørger banken for at svindleren får et D-nummer.

Hittil i år har DnB NOR politianmeldt 95 slike saker, og nå ønsker ikke banken å ha ansvaret for å bekrefte utenlandske identiter, ifølge Aftenposten.no.

D-nummer

Et D-nummer erstatter personnummeret for de som oppholder seg i Norge på midlertidig basis. Med D-nummeret kan man etablere bankkonto, få skattekort og eventuelt registrere firma i Brønnøysund.

En rekke offentlige etater har anledning til å bestille D-numre fra Folkeregisteret. Disse etatene har ikke spesialkompetanse på å vurdere om dokumenter er ekte eller ikke. Banker kan også rekvirere D-nummer, i tillegg til forsikringsselskapene.

Kriminelle miljøer er kjent med dette smutthullet og har misbrukt det for å få godkjent en falsk ID, skriver Aftenposten.no.

DnB NOR ble lurt

DnBNOR har blitt lurt trill rundt av en albansk liga - med falske pass fra Belgia, Italia og Bulgaria.

Hittil i år har banken politianmeldt 95 slike saker. I fjor ble 80 tilfeller anmeldt.

Nå ønsker ikke DnB NOR å bestille D-nummer for de som kommer med pass fra de ovennevnte landene. Ifølge hvitvaskingsloven er bankene pålagt å sjekke at kunder har riktig identitet.

Tallet over rekvirerte D-numre med pass fra blant annet Belgia og Italia har steget kraftig, og det er bankene som har godkjent flerparten av disse.

- Oppgave for politiet

DnB NOR har avslørt sine egne feil, og vil at bankene ikke skal få anledning til å tildele D-nummer.

– Dette bør være en oppgave for politiet, ikke for bankene, sier informasjonssjef i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen til Aftenposten.no.

Rasmussen forteller at banken er pålagt å etablere en konto for folk som trenger det og at det er derfor de rekvirerer D-nummer i dag.

– Men det er for krevende at bankene skal være kontrollinstans for å sjekke identitet, mener Rasmussen.

Informasjonssjefen sier at de skjerpet rutinene før de oppdaget svindelen fra albanske ligaer.

– Vi sjekker nye kunder mer nøye og har i tillegg innført en betydelig strengere kontroll av gamle kunder med D-nummer. Dette har endt med det store antallet anmeldelser. I alle tilfeller hvor vi avdekker falske identiteter så blir forholdet anmeldt - uten unntak. Men blant de sakene vi har avslørt, er det mange som har fått D-nummer fra skatteetaten og andre instanser, sier Rasmussen.

LES OGSÅ: Tollvesenet får like rettigheter som politiet i ID-saker

- Ikke god nok kontroll

Politiinspektør ved Kripos, Atle Roll-Matthiesen, sier at kontrollen av utenlandske pass hos banker og andre instanser ikke er god nok.

– Kompetansen for å avsløre dette er for dårlig. Vi ser at falsk ID brukes i alle typer kriminalitet, fra terror til annen alvorlig organisert kriminalitet, men også i alle andre krimformer er dette utbredt. Blant annet det vi kaller grenseoverskridende vinningskriminalitet, sier han.

Roll-Matthiesen forteller at svindlerne på denne måten kommer lett inn i det norske samfunnet på falske premisser og utnytter det norske velferdssystemet.

– Utbredelsen av falsk identitet er samfunnsskadelig på alle plan. Det fører til generell mistillit til ID-dokumenter. I neste omgang gir det mer arbeid med kontroller, sier politiinspektøren.

LES OGSÅ: Vanskeligere å få studieplass med falskt vitnemål

Emneord: