Slår et slag for Wii

Nå brukes spillkonsoller som rehabilitering av ulike sykdommer flere steder i landet. Fram helserehab på Rykkinn er ett av stedene hvor dagligstuen er blitt gjort om til aktivitetsrom.
Tirsdag, 22 februar, 2011 - 13:13


Fire menn og en fysioterapeut har samlet seg foran tven i dagligstuen på Fram helserehab i Rykkin. Det er ikke God Morgen Norge, kaffekos og sofasliting som er dagens formål. Mennene fekter med kontroller, to og to av gangen.

Det er Nintendo Wii de driver med, en litt uvanlig form for rehabilitering. Wii er et tv-spill, men ikke i vanlig forstand. Man sitter ikke stille og trykker på knapper. Spillet er styres av bevegelsessensorer i kontrollene og krever derfor aktivitet av de som spiller.

Se Wiideoen her.

Tillegg til vanlig behandling

Det er fysioterapeut Øyvind Fagerbakke som har samlet de robuste karene til dagens første “treningsøkt”.

- Poenget er at de skal glemme seg bort fordi det er morsomt. Til vanlig er de kanskje redde for å bruke kroppen, og dette kan hjelpe dem med å komme tilbake i et kjent bevegelsesmønster, sier Fagerbakke.

Han påpeker at dette kun er et supplement til den vanlige behandlingen.

Bowling og tennis

På dagens program står bowling og tennis. Men ikke i den formen vi er vant til. Kulene og racketen er byttet ut med en kontroll. Ola Maagaard har fått prøve seg for første gang, men er litt usikker på effekten.

- De aktivitetene du gjorde er veldig bra trening for ryggen, forklarer Fagerbakke.

- Joa, sier Maagaard, som fortsatt ikke er helt overbevist.

- Men det tenkte ikke du over, ler Fagerbakke.

- Nei, det er sant, svarer Maagaard og humrer litt.

Etter at han får summet seg litt er Ola Maagaard enig i at dette var fornuftig tidsbruk for rehabiliteringen av ryggen hans.

- Det var litt pussig for meg, men jeg ser nå at spillet innebærer både koordinering, strekk og balanse. Så det er absolutt relevant.

Det er stor sjanse for at Leif Stang kommer til å ønske seg en spillekonsoll etter oppholdet på Fram. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Nytt konsept

Leif Stang og Jostein Strand har vært borti Wii før, men det er første gangen for Gunnar Vogbø og Ola Maagaard. Maagaard kunne tenkt seg litt mer instruksjon i starten, men guttene er stort sett fornøyde.

- Det var artig når man først fikk dreisen på det, sier Strand. Han har tidligere bokset på Wii.

Vogbø stemmer i, og er også fornøyd med dagens økt.

- Det er klart at man trener seg opp med dette, klargjør han muntert.

Passer for alle

På Fram er de ansattes mål at brukerne etterhvert skal benytte seg av Wii som fritidsaktivitet.

- Først og fremst er det brukere med Parkinsons og slag som får spille Wii, men det passer i prinsippet for alle. Kan man stå på beina og bruke armene, kan man også spille, poengterer fysioterapeut Fagerbakke.

Det går mot slutten av den en times lange seansen på Fram. Latteren har sittet løst hele tiden, og alle synes dette har vært en fin start på dagen.

- Hvem vant? roper Fagerbakke. Svaret kommer i form av gapskratting fra de fire mennene.

- Det blir dårlig med seiere, betror Stang seg.

Emneord: