Stoltenberg-effekt kan avgjøre

Khalid Mahmood fra Lillestrøm har alltid stemt på Arbeiderpartiet. I år er han ikke i tvil. – Ingen andre kunne gjort det samme som Stoltenberg gjorde, sier Mahmood.
Mandag, 12 september, 2011 - 22:06


Sammen med sin kone ankommer han stemmelokalet på Vigernes Skole i Lillestrøm i sin nye drosje. Mahmood har bodd i Norge i tjue år og mener Arbeiderpartiet gjør en god jobb i forhold til integrering av flerkulturelle. –De viktigste sakene for meg er flerkulturell politikk og spørsmål omkring barn og ungdom. Arbeiderpartiet har styrt Skedsmo kommune godt og gjør mye for idrett og unge, sier han.

I juni meldte Romerikes Blad at det 101 år lange AP-styret i Skedsmo kunne ta slutt. Da var AP nærmest i fritt fall, men i løpet av sommeren har situasjonen snudd. I den siste meningsmålingen som avisa presenterte den 10.september, hadde Arbeiderpartiet gått fram seks prosent siden juni.

Går fram på grunn av Stoltenberg

Flere av dem som selv stemte andre partier, mente Utøya-tragedien vil påvirke valgresultatet i Skedsmo til fordel for Arbeiderpartiet. En av dem er Jeanette Riise.  – Folk i byen har vært veldig opptatt av det som skjedde på Utøya. Det virker som at det har ført til økt støtte til Stoltenberg og Arbeiderpartiet, sier hun.  Riise mener den siste lokale meningsmålingen, som viser en framgang på 5,4 prosent for Ap sammenlignet med en måling fra juni i år bekrefter en nasjonal tendens.
– Arbeiderpartiet går fram på grunn av Stoltenberg og reaksjonen etter det som skjedde på Utøya og i Oslo, sier hun.

–Jeg har stemt på Arbeiderpartiet tidligere, men nå gir jeg min stemme til Høyre. De sa de at de skulle bygge flere aldershjem. Det har de ikke gjort, mener Jeanette Riise.

–Jeg vil ha en forandring. Arbeiderpartiet har styrt kommunen i hundre år. Nå er det på tide at Høyre får vise hva de står for, sier Jeanette.

Protestparti

Førstekandidaten i partiet Folkets Røst, Eivind Fagge, sier valgkampen har vært preget av terroren på Utøya. Han mener stemningen blant velgerne har git Arbeiderpartiet en fordel. -AP har hatt stor framgang de siste ukene. Det er nok et resultat av innsatsen til Stoltenberg etter Utøya. Det har jeg full respekt  for, sier Fagge.

Folkets Røst ble dannet sist vinter som en reaksjon på kommunale planer om å tillate bygging av høyblokker på inntil 14 etasjer i Lillestrøm sentrum.  – Vi er et protestparti, og denne saken er avgjørende for oss. Vi kommer ikke til å støtte noe alternativ som vil bygge skyskrapere i byen, sier Fagge.  – Folk ønsker å bevare småhusbebyggelsen. De vil ikke ødelegge bybildet med store høyblokker i sentrum, legger han til.

Før stemmene er telt opp er det helt åpent hvem som blir Skedsmos neste ordfører. Skyskrapermotstanderne i Folkets Røst kan avgjøre hvem som erobrer ordførerposten.

Emneord: