Tapre tapere

Nederlag til tross - ikke siden 1975 har Arbeiderpartiet hatt høyere oppslutning i Bærum.
Tirsdag, 13 september, 2011 - 02:34


Det ble ikke rød ordfører i Bærum i år heller.

Dette ble klart rett før midnatt. Høyre gjorde et brakvalg med hele 51,4 % av stemmene, og har dermed rent flertall i kommunen.

Skyhøye meningsmålinger hadde skapt store forventninger i forkant av Aps valgvake på Folkets Hus i Oslo. Tross nedgang fra forhåndsmålingene, endte Ap til slutt på 21,1 % oppslutning - partiets høyeste på 36 år.

Dette er en økning på 1,6 % fra valget i 2007, og gir en ekstra mandat i kommunestyret.

- Rar Høyre-framgang

Kjell Martmann-Moe, leder for Bærum Ap, fokuserer på framskrittene.

- Alt over 19,5 prosent er vi fornøyd med. Det aller gledeligste er at det har gått opp for velgerne i Bærum hvor godt program vi har. Dette er noe vi vil bygge videre på. Ap gjorde uten tvil et godt valg, men det er likevel Høyre som står igjen som valgets vinner, sier han.

Martmann-Moe har ikke bare godord å si om de blås framgang.

- Det synes jeg er rart. Høyre har økt klasseforskjellene, og Bærum er i dag kanskje det stedet det er aller vanskeligst ikke å være vellykket.

Økt valgdeltakelse

Mye har handlet om 22. juli og mål om økt valgdeltakelse de siste ukene. Nå er tallene klare: Valgdeltakelsen i Bærum steg med 1,9 prosentpoeng fra siste kommunestyre- og fylketingsvalg.

Det gleder Ida Sandvik Knudsen (16), leder for Bærum AUF. Hun tror ikke på den såkalte «Utøya-effekten», men mener den økte oppslutningen skyldes at velgerne som tidligere har sittet på benken har stemt i år.

- Mange har nok fått et tupp i ræva med beskjeden «nå må dere være med», tror  Sandvik Knudsen.

BEGEISTRET: Ida Sandvik Knudsen på Aps valgvake tror de gode valgresultatene skyldes sofavelgere som har valgt å bli aktive. Foto: Kristoffer Kumar

Betviler forandring

Bærum Aps 4. kandidat Priya Prasath (19), som selv var på Utøya 22. juli, er opptatt av at velgerne stemmer Ap fordi de støtter partiet politisk, og ikke av sympati.

Ap kryper sakte men sikkert oppover, men Prasath er klar på at dette tar tid.

- Jeg tror ikke det vil skje noen forandring i Bærum med det første, fordi Høyre står så sterkt. Men jeg er jo glad vi gjør framskritt, sier Prasath.

Ser framover

Nå ser Kjell Martmann-Moe framover mot neste valg.

- Dette er en utmerket plattform for valget i 2015 og 2019. Vi heter ikke Arbeiderpartiet uten grunn. Her arbeider vi til resultatet er nådd, og gir oss ikke før vi får flertall, sier en målrettet Arbeiderparti-leder.

Også Sandvik Knudsen er optimist.

- Vi skal farge Bærum rødt, litt etter litt!

Emneord: