- Behring Breivik er paranoid schizofren

Gjennom en lengre periode har Anders Behring Breivik utviklet diagnosen paranoid schizofreni.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 14:37


Rettspsykiatrisk sakkyndig Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderer i rapporten om Anders Behring Breiviks psyke, at massemorderen ikke er strafferettslig tilregnelig. Av rapporten kommer det frem at Breivik lider av vrangforestillinger, og har gjennom en lengre periode utviklet sykdommen paranoid schizofreni.

- Syk over tid

I konklusjonen står det at Breivik var psykotisk i tiden før han gjennomførte massemordene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Også i tiden etter, under observasjon av sakkyndige i fengsel konkluderer rapporten med at Breivik er utilregnelig.

- Det er naturlig å fremheve at de sakkyndige beskriver en person som befinner seg i sitt eget vrangsforestillingsunivers, hvor alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene, sier statsadvokat Svein Holden under pressekonferansen i Politihuset i Oslo tirsdag ettermiddag.

Sier han gjorde det av kjærlighet

Av konklusjonen kommer det også frem at Breivik lider av en slags stormannsgalskap. Dette vil si at i Breiviks vrangforestillinger er det han som bestemmer hvem som skal leve. Han har opplyst til de sakkyndige at han henrettet av kjærlighet til sitt folk. I rapporten kommer det frem at Breivik ser på seg selv som en ridder, utvalgt til å frelse sitt folk. Stormannsgalskap er et vanlig symptom for schizofreni.

Terrortiltalte antyder også til sakkyndige at organisasjonen Knight Templar vil ta over makten i Europa. Han anser seg selv som fremtidig regjent i Norge. I rapporten kommer Breiviks tanker om avlsprosjekter på nordmenn frem.

Kan anke

Breivik har tidligere uttalt gjennom sin forsvarer Geir Lippestad at han ikke ønsker å bli erklært strafferettslig utilregnelig. Terrortilate har rett til å anke rapporten etter at Rettsmedisinsk kommisjon har vurdert den. Det antas at kommisjonen er ferdig med arbeidet før jul.

Emneord: