Berits lillesøster skaper ny frykt

Søndag natt våknet innbyggerne i Fresvik i Hardanger til fem steinras i og rundt bygda. Et av rasene under 50 meter fra bebyggelse. Nå er nye store nedbørmengder på vei.
Mandag, 28 november, 2011 - 16:10


-Det hadde ikke vært noe stas å stå der når de rasene kom. Vi håper det ikke blir mer av det, sier Amy Beth Henrickson.

 Hun bor i en av omtrent 50 husstander i bygda Fresvik som ble fullstendig isolert søndag, etter at uværet Berit startet fem steinras. Nå varsler Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) om ny stor rasfare. Det mens opprydningsarbeidet fremdeles pågår i bygda. Henrickson kan fortelle om en bygd i unntakstilstand.

-De fleste har meldt i fra om at de blir hjemme i dag. Selv har jeg en datter på ti år som fikk muligheten til å ta skolebuss, men hun ble hjemme, sier Henrickson.

Nye ras

Tirsdag kan nye 100millimeter nedbør komme på vestlandet. Nå melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om stor rasfare. 

NVE oppforderer folk til å sikre verdier som er utsatt, og å begrense ferdsel etter nye nedbørsvarsler på vestlandet i dag.

- Når det er meldt om så store nedbørsmengder, sender vi ut varsel, sier vakthavende hydrolog ved NVE, Thomas Skaugen til BT.no.

-Bakken er mettet fra før, og med så mye regn gir det høyere risiko for ras, forklarer han.

På utsatte steder varsler meteorologisk institutt om opp mot 100 mm nedbør i morgen.

Hovedsaklig Hordaland og Sogn og Fjordane

-Lufta som kommer inn, er veldig fuktig, forteller Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet. Også fra dem kom det en obs-melding i dag tidlig.

-Faren for ras etter Berit er ikke over, sier hun, men utdyper at morgendagens kraftige regnvarsler stort sett gjelder Hordaland og Sogn og Fjordane.

I Fresvik stålsetter innbyggerne seg til et nytt uvær.

-Jeg har snakket med naboene, og vi er enig om at vi bare får forberede oss, sier Amy Beth Henrickson.
 

 - Nå er det kanskje 100 år siden sist det gikk et sånt ras her, og når værvarslet er så fryktelig, så blir det liksom ikke så fryktelig når det kommer.

 

 

 

 

 

Emneord: