Dramatisk økning av baconsalget

Omsetningen for de siste tre månedene har økt med 15 prosent. Økningen er stor, i forhold til samme periode i fjor.
Mandag, 28 november, 2011 - 15:23


Økningen i salget utgjør 90 tonn mer bacon fra Nortura i hyllene for de tre siste månedene.

Informasjonssjef Eli Strand  hos kjøttprodusenten Nortura har to hovedforklaringer på at bacon nå har blitt så ettertraktet.

En av grunnene er at bacon lages av det samme stykket på grisen som ribbe. De store matvarekjedene kjører tilbud på ribbe de tre siste måndene i året og flere velger derfor å kjøpe ribbe. Den andre synderen er lavkarbofolket. Det finnes ikke konkrete tall på om disse antagelsene er riktige, men Nortura bygger sine antagelser på tilbakemeldinger fra salgskjedene.

- Fettet er blitt friskmeldt, og folk spiser mer fettrik mat, sier Strand. Fettrik mat oppfattes ikke lenger som usunt blant mange.

Ribbe som lokkemat

I år, som i fjor, bruker matvarekjedene salget av ribbe som en tilbudsvare for å lokke til seg kunder. Det vil si at de selger ribbe for langt under reell markedspris, men mersalget av andre varer subsidierer for tapet butikkene har på salget av ribbe.

- Nortura er landets største kjøttprodusent, og har merket oppgangen i salget i takt medmedieoppslagene om lavkarbomaten, sier Strand.

Åpner for import

Statens landbruksforvaltning har som en følge av bacon- og ribbemangelen nå åpnet for import av opp til 1000 tonn svinekjøtt fra Danmark. Tollsatsen for svinekjøtt er senket, og alle vil fortsatt få ribbe til jul. Strand forteller at danskene har Europas største produksjon av svin. Reglene for matproduksjon er svært like de norske, og dermed er også smaken på kjøttet veldig likt norskprodusert kjøtt.

Populært med tradisjonsmat

Tradisjonell mat som lutefisk er også en faktor som spiller inn på de økende salgstallene.

- Det har blitt mer populært blant nordmenn å spise lutefisk, noe som også har positive utslag for baconsalget, forteller Strand.

Bare 14 prosent av grisens deler blir brukt til bacon og ribbe.

- Dersom en generell produksjonsøkning skal lønne seg, må vi også klare å øke salget av de mindre populære delene på grisen. Disse brukes blant annet til pølse, kjøttdeig og koteletter, sier Strand. Nortura har ingen planer om å øke produksjonen med det første, så kanskje må enkelte av oss spise dansk ribbe til jul også til neste år.

Det totale salget av bacon i Norge pr. år ligger på rundt 5 380 tonn bacon.

 

 

 

Emneord: